Bocken äter vid foderautomaten!

Han har varit här och ätit förut, men då var hornen mindre och han var magrare.  Hornen växer med hjälp av näring från basthuden som täcker dem, men här är de inte uppseendeväckande stora. Det är en fyrtaggare.  Sen när brunsttiden kommer så gnor han av den huden och den hänger i slamsor i buskar och träd. Hornen blir vassa och kan användas i fajt med andra bockar om getterna. Sen tappas de  nästa vinter och växer ut igen framåt vårkanten, samma varje år. 
 
Det är pelletsen som attraherar honom mest. Annars ser vi att rådjuren nu växlar mellan att äta pellets, ensilage och gräs i omgivningen. Man kan tänka att deras magar inte klarar av en plötslig omställning mellan olika födoämnen utan att de vill blanda lite i övergången. Viktigt att inte sluta med utfodringen för snabbt. 
 
Här slinker ensilage ner också. Bakom bocken skymtar en get och utanför bild också en get-killing. Jag tror inte att de är en familj men svårt att veta. De rör sig i samma område. Ibland jagar bocken de andra ifrån matplatsen, men det är inga hårda tag. Bara lite viftande med hornen i riktning mot och någon rusch. 
 

Kommentarer
Postat av: Veiken

Otroligt fina bilder. Det är bara att njuta! En gång ska väl den stackar'n bli mat åt tvåbenta, tyvärr!
Fast rådjurssadel är gott! :)

Svar: Ha ha.... han kommer i alla fall att leva till 16 augusti med frihet, god mat och många fina rågetter att betäcka!

Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback