Tjälknöl är inte fel!
Här är två älgstekbitar i ugnen, de ska bli tjälknölar. Så här går det till:
Man tar frusen älgstek ur frysen på kvällen, lägger den i ugnen på 75 grader
Sen kokar man saltlagen som man ska ha morgonen därpå. Det ska vara mättad saltlag (krispigt på botten av kastrullen så allt salt är löst som kan lösas och en del finns kvar på botten.). Den ska ha kokas med vin, kryddor, lök, vitlök, lite svartvinbärssaft och annat gott. När köttbitarna stått i ugnen ca 14 timmar så tar man ut dem och lägger dem i saltlagen som man kokat upp igen. Det här blir ju på morgonen. Alltså de varma köttbitarna i den kokheta lagen. De ska ligga där 5 - 6 timmar så det hela brukar vara färdigt efter lunch. Sen låter man dem kallna. Köttet är gott att äta skuret i tunna skivor till potatis med kantarellstuvning, eller till en god potatisgratäng. Fin sallad till går bra förstås och gärna kokta grönsaker så som någon kål. Saltlagen som köttet legat i kan man frysa och använda en gång till.
Kommentarer
Postat av: Znogge
Men visst är det gott. Min svägerska gjorde ofta förr denna rätt men nu var det ett tag sedan vi åt det.
Postat av: Lena
Här blir det kalvstek av älg idag , längesedan jag gjorde tjälknöl, tack för påminnelsen , får nog göra det nån dag
Trackback