Råget med vita fläckar på halsen!

Hon stod länge och kollade på mig och Seffrin där vi gick på vägen. Hon var stilla som en staty i flera minuter så jag kunde ta bilderna i lugn och ro och få lite skärpa på dem, trots avståndet.  Och Seffrin såg henne inte så han var tvärtyst.
 
Hon är rätt rund om magen. Dels kan man tänka att hon är smart och äter upp sig inför vintern som kan vara tuff för rådjur på våra breddgrader. Hårda vintrar så dör många rådjur, men stammen hämtar sig snabbt under milda vintrar. Man kan också tänka att hon redan bär på nästa års  killingar. Rågetter betäcks i slutet av sommaren och har det man kalla fördröjd fosterutveckling. Fostren stannar i storlek och växer inte förrän till våren igen. Fast jag har ingen koll på hur stora fostren är i rågetens kropp och om de kan förklara hennes rondör.
 
Nästa fundering är de där två skarpt vita fläckarna på halsen. Jag har inte noterat såna förut hos rådjur. Om jag kollar på bilder på nätet på rågetter så är det ingen som har det. Undrar vilka getter som har dem och om de fyller någon funktion? Finns de på gamla eller unga? Är de genetiskt betingade? Den vita skölden bak är ju en varningssignal som fälls ut när fara på gång, för att varna de andra i familjen. Men de här vita på halsen vet jag inget om. Lade ut lite film på henne på min facebook
 Tyvärr sågs alltså lodjur vid Hopbrôten igår morse. De går hårt åt rådjuren under vintern  så vi får hoppas att att det var ett enstaka djur som vandrar vidare. 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det var en stadig typ i alla fall!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback