24 vildsvin i flocken ....

... såg kollegan häromdagen. Jag delade för någon vecka sedan bilden på vildsvinsflocken vid Olviksand. Det såg ut att vara många djur i olika storlekar. Jag kunde inte ana att det var så många, men hon hade räknat de  hon såg och det kunde vara fler förstås. De är i olika storlek. Förhoppningsvis är det en flock med en ledarsugga  som håller ordning på allihop, både på galtar och ungar. Vet inte hur stora flockarna kan bli. Vildsvin är nytt vilt för oss, vi kan inte så mycket om det.
 
När det lagstiftades om viltvårdsområden i Sverige så fanns egentligen  inte vildsvin här, så de kom alltså inte med. Det betyder att jakträtten innehas av varje markägare för sig, enbart på egen mark, vvo kan inte bestämma om regler för matning / avskjutning. Det innebär att man lokalt i vissa områden har fått alldeles för mycket svin. De förstör trädgårdar, odlingar, planteringar och utgör en trafikfara. Älgstammen regleras i gemensamt ansvar och kan därmed hållas lagom stor men med vildsvin så är det vilda västern om inte markägare enas om något annat.
 
Intressant att följa utvecklingen av det här nya viltet. Hur som helst så är vildsvin gott att äta fast alla fällda djur måste testas för trikiner.

Kommentarer
Postat av: znogge

Det låter väldigt mycket. Vet inte hur mycket det finns här men visst förekommer det vildsvin här.

Postat av: FREEDOMtravel

Oj vad många! Vildsvin är gott! Jag har aldrig sett så många, men 4-5 stycken vid tillfälle. Både i Sverige och i Polen.

2017-05-10 @ 21:41:45
Postat av: Anonym

Bor på Orviksand och har inte sett ett enda vildsvin på flera år!

Svar: Den plats jag o andra menar heter nog inte Orviksand utan Olviksand, badplatsen en bit från Årjäng, åt Vårvikshållet. Sen lär det ju vara typiskt vildsvinsbeteende att man ser under lång tid inga alls och sedan plötsligt ganska många, lite grand som andeväsen. Åtminstone säger våra tyska vänner så.
Inga Magnusson

2017-05-11 @ 16:01:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback