Mer Hallsbergsnostalgi

Här på den blåsiga närkesslätten är jag uppväxt. Fast vi bodde i skogskanten med lite lä, bortanför Samsala, i Bäck. Det blev ett fint mönster på slätten på hösten när man höstplöjt  och det låg snö i fårorna. Fast annars får jag erkänna att jag uppskattar det värmländska landskapet med berg, skogar och sjöar mer och det  varje dag sedan jag lämnade Hallsberg år 1972..
 
Där nere låg skofabriken förr. Nu är det en second hand tror jag. Till vänster låg kvarnen, men den verkar vara riven nu. Dit brukade jag få åka med grann-bonden för att hämta spannmål som han lämnat till malning. Det var häst och vagn då för att transportera säckarna. Det vita vetemjölet fanns i vita tätvävda mindre säckar, det skulle man baka av. Sen var det grovt som skulle ges till kor och hästar, det var i stora jutesäckar. Hästen hette Bäckseda tror jag, en kraftig ardenner i någon rödlilaflammig skimmelfärg. Har inte sett den vare sig förr eller senare.Aredennerhästar hade alla här, de var lugna och fridsamma, stod still länge och användes i mest jordbruksredskap, inte alls  till trav. En annan hästmodell än den som finns i Sillerud, ha ha....!
 
Här var läderfabriken, fast gul och brun. Har ingen aning om vad den här byggnaden innehåller nu, men den ser nymålad och snygg ut så någon verkar ta ansvar. Läder - och skoindustrin var stor i området på den tiden, i Hallsberg, Kumla och inte minst i Örebro. Sen gick luften ur på bara några år och jag antar att tillverkningen flyttade utomlands med billigare arbetskraft.
 
När vi nu ändå är på Vadsbron så kan jag konstatera att luftbevakningstornet från krigsåren är borta. Där fanns lottor och civilförsvar som kollade luftrummet över oss ¨så inga fientliga farkoster kom närmare. Faktiskt på fullt allvar.
 
Tror detta är Edsbacken på öster. Jag hyrde rum med egen ingång där ett år när jag jobbade i familj i huset som är på bild under, det låg på andra sidan gatan. Minns att jag tjänade 300 kr i månaden. Många tjejer jobbade i familj efter skolan, dels för att få en praktik som behövdes för en del vidare utbildning, dels för att få en liten inkomst medan man funderade på yrkesval. Det fanns inga dagis då och kvinnor hade börjat förvärvsarbeta på 60-talet så det var välkommet med barnflickor.
 
Min mor o far hade en liten vinterlägenhet i Edsbacken på äldre dar. De flyttade dit några månader varje år för att slippa skotta snö och sanda gångar. Men de trivdes alltid bäst ute i Bäck och flyttade hem så fort de kunde.
 
 
I byggnaden till höger gick jag i realskolan första året, klass 3:3 b, sal H7 översta våningen.  Jag satt vid fönstret, alltså på första parkett när den spektakulära rättegången mot mördaren Olle Möller gick av stapeln i tingshuset till vänster. På den tiden var mord så ovanliga att de väckte uppmärksamhet, inte ett i veckan som nu. Massor av folk o media bevakade rättegången. Minns det än. Olle M dömdes för mordet på Rut Lind och avtjänade ett långt fängelsestraff.
 
Fina nybyggda lägenheter finns det lite här och där i Hallsberg. Här är på andra sidan Puttlabäcken från Allegatan räknat.  Gamla vänner i min ålder har ofta sålt sina hus o bor numera i lägenhet för att slippa jobbet med hus och trädgård. Här är fina bostäder med uteplatser åt alla håll. En förmiddag var jag här på förmiddagskaffe hos goda vänner under besöket i Hallsberg den här gången. Himla trevligt att ses, prata gamla minnen och nya upplevelser.
 
Min bror och svägerska är inga undantag.  De har sålt hus och flyttat in i den här fina terasslägenhetern vid Allégatan med Puttlabäcken nedanför . Om jag skulle bo i lägenhet så skulle jag vilja bo så här. Roligt att få umgås med dem i flera dagar, inte så ofta vi får så mycket tid. Ändå hann vi inte allt!
 
En dag gjorde vi utflykt till sjön Tisarens fritidsområden. De fanns när jag var barn och de finns i ännu högre grad nu, med massor av stugor nästan staplade på varandra . Här är trollkarlen Hartas hus. Det var ett skabbigt spökslott när jag bodde i Hallsberg och vi var nog alla lite rädda för honom. Han verkade ha övernaturliga krafter och jag ser att han finns omnämnd i boken om Sveriges trollkarlar.  Nu var huset i god ordning, fint målat.
 
Pinsamma minnen vid den här platsen. Det är badstranden som sommartid har rejäla bryggor. Jag började simskola här två somrar men fick avbryta direkt eftersom jag fick öroninflammation på en gång. Och det pinsamma är att jag fortfarande inte kan simma. Så kan det gå. Tisaren har i alla fall jättelågt vattenstånd och man ser stora stenar överallt ute i sjön. I vår sjö Östra Silen i Sillerud finns någon sorts logik i var man ska se upp för stenar när man är ute med båten, det är ofta i förlängningen av en udde eller halvö, eller i ett stråk längs med sjöns riktning. Men i Tisaren är det noll logik. Stenarna ligger utslängda  var som helst i hela sjön. Minns att det var svårt att manövrera här med båt.
 
 
 
 
 En dags shopping fick svägerska och jag i alla fall på Mariebergs köpcenter i Örebro. Och vi lyckades pricka in en dag när det var 20 % och 30 % i alla butiker. Det blev lite inhandlat.
 
Sannaheds gamla militäranläggning finns kvar som museum. Detta var officersmässen om jag minns rätt. Sannahed hör egentligen till Kumla kommun, men ligger precis på gränsen och det var inte så långt från mitt föräldrahem.
 
Sannahed har också en motorstadion, hemort för speedway och klubben Indianerna.  Jo vi var ofta här på speedwaytävlingar, det låg bara några kilometer från mitt föräldrahem. När jag var barn spolades det stor skridskois här hela vintrarna och vi åkte nästan varje dag. Jag har nog aldrig varit idrottintresserad egentligen, men i ålder 7 - 11 år så var jag hyfsat bra på skridskor. ;-)) Lärde mig aldrig åka på tjejskridskor med nabbar, utan på pojkskridskor.
 
 Mer Hallsbergsnostalgi några inlägg ner här i bloggen.

Kommentarer
Postat av: Rikard Ohlin

Fick en fin Flashback nu, Smederna i Eskilstuna ä för alltid Speedway-laget för mej. Vi bodde också bara ett stenkast från dåvarande Motorstadion i E-tunaoch jag var på många många matcher. "Kumlaindianerna" var ju ofta på besök och det var lite speciella matcher, lite som Färjestad-Frölunda idag.En av de stora åkarna var ju Tommy Jansson som så otroligt tragiskt omkom på Gubbängens motorstadion i Stockholm 1976. Ytterligare en av de stora var Berndt Persson som körde först för Inianerna och senare för Smederna. Jag kan fortfarande känna lukten av Metanol och veg-oljan som de körde på. Jag är fortfarande ett stort Smed-fan

Svar: Jo men visst var det spännande med speedway om än rätt dammigt och lortigt för publiken. Vi hade förstås stenkoll på serien, Indianerna var ofta ett bra lag, liksom smederna fr Eskilstuna och Vargarna från Norrköping väl om jag minns rätt.
Inga Magnusson

2017-03-30 @ 13:15:39
Postat av: Lars-Göran Nilsson

Hej,
Ang. Tisaren.
Skulle bara tala om att om du hade åkt lite längre upp på tisarvägen hade du kommit fram till Tisarstrand som är det område där det finns bryggor och även hopptorn.
Hälsningar från Hallsberg/ Kumla
Lars-Göran Nilsson

Svar: Hej Lars-Göran! Roligt att du hittade mitt gamla inlägg med Hallsbergs-nostalgi och att du kommenterade. Det är fina anläggningar vid Tisarstrand, fast eftersom jag aldrig lärde mig simma så blev det inte någon plats för min lilla nostalgitripp. ;- ))
Inga Magnusson

2021-05-21 @ 16:55:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback