Sous vide använder svärson Kristian!

Kristian läser mat på Umeå universitet, alltså gastronomi, i tre år. Han har gjort ett och ett halvt och trivs jättebra med utbildningen. Det är mycket om god och bra mat men också om viner. Kristian har valt att läsa lite mer om vin och blir välutbildad på finmatlagning och sommelier när han är färdig.
 
Nu under julhelgen lagade han till ett par av våra  älgryggbiffar med hjälp av medhavd sous vide och det blev helt fantastiskt. Misstänker att vi kommer att köpa in en sån här. Torskrygg lär bli suveränt.
 
 Först skära rent ordentligt och krydda frikostigt. Bl.a. timjan.
 
 Sen vakumpacka med OBH Nordicas vakummaskin.
 
 I vattnet som sous vide håller vid exakt 58 grader i ca tre timmar.  Bra med stor gryta. Processen är inte bara tillagning utan också mörning.
 
 Sen ska köttet vila lite och brynas fint runt om. Köttet blir fint rosa inuti.
 
 Hur såsen gjordes blir jag osäker på för jag var med lilla Lovis då.  Men chaminjoner var med och även som grönsak på tallriken.
 
 
 
 
 Shalottenlök och passerade björnbär i såsen.
 
 Så här fint blev det till slut vid servering.
 
Ett fint vin fick vi till. Det passar fint till vilt och finns i beställningssortimentet.
 
 Tryffelsalt i potatisgratängen.  Lite.
 
 Vinet till såsen, ett enkelt.
 
Gratängen var jag inte med på. Men Kristian kokade lite på den skivade potatisen först i mjölk - gräddeblandning.  Sen reducerade han mjölk - grädde först innan den hälldes över potatisgratängen och sattes in i ugnen. Jag skulle nog kunnat tänka mig fransk salladskrydda i också, den som man hade i Skillingmark.
 
 Kristian tillsammans med lilla Lovis.
 

Kommentarer
Postat av: TantGlad

Det ser gott ut detdär. Kul att hålla på med mat om man gillar det.

Ha Det så gott och kram.

Svar: Vi har med åren blivit allt mer matglada. Det här var helt fantastiskt! Kram till dig och god fortsättning på 2017!
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback