Silleruds gamla kyrkogård...

... ligger inte så långt från Liane där vi bor. Dit gick Seffrin o jag igår lördag. Den gamla träkyrkan är riven sedan länge men klockstapeln står kvar. Tror inte att man kan ringa i den längre, men den är ändå fin att se där uppe på kullen.
 
 
Här fanns gott om rådjursspår och Seffrin kunde inte förstå varför han måste gå i koppel ;- ). Träden här uppe har en mäktig storlek, det finns tyngd och allvar runt dem.
 
Tänk om de gamla träden kunde berätta allt de sett och hört genom århundraden!
 
När man står längst upp och kollar söderut så syns en grind och en skylt. Om man går igenom den och fortsätter genom  skogsdungen så kommer man till tre kullar, det är gravar från Järnåldern. Vikingahövdingar kanske? Där finns också rester av nåt sorts domarring med stora stenar. Detta var ju en central plats för asagudadyrkan först och sedan byggdes den kristna kyrkan här. Inte så ovanligt att man gjorde så. Lätt att ta sig hit med båt från byarna runt sjön. Här fanns också reguljär båttrafik för passagerare och last. De kallades "De vita båtarna" och trafikerade sjöarna runt om i Nordmarken. Sjösystemet kallas Dalslands kanal och med hjälp av slussar så kan man ta sig härifrån ner till Göteborg, eller ut till Östersjöns Bråviken om man så vill. Gissar att det var via de här båtarna som människor utvandrade härifrån.
 
En del av de gravar som finns kvar här är väldigt gamla.
 
Här är det kyrkliga högtider på sommaren. Sönerna Markus och Mattias är döpta här i samband med gudstjänst vid midsommar. Sjön Östra Silen i bakgrunden. Nere till vänster är badplatsen,  gästhamnen och småbåtshamnen.
 
 
 
En präktig stenmur går runt kyrkogården. Taggtråden närmast kanske Roland satt upp för länge sedan. Vi hade ungdjur här förr när vi brukade Liane - Prästgården själva.
 
Där nere var det ångbåtsbrygga förr och som sagt reguljär båttrafik.
 
Från stenmuren runt kyrkogården kan man se hem till oss på Liane.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Fint att klockstapeln finns kvar i alla fall.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback