Tränat på växterna namn hela sommaren

Jag hör väl till den där sista generationen som försöker kunna växternas namn. I datorernas tidevarv betraktas  detta säkert till kunskap som är onödig att belasta hjärnan med. Man kan ju googla. Men jag envisas med att varje sommar kolla att jag kommer ihåg namnen på växterna i dikeskanten. Ok, ibland faller några ur minnet men de brukar komma tillbaka. De vita här ovan borde vara vitmåra. Vitmårans rötter kan man växtfärga med innan den blommar. Det blir en kraftig rödbrun färg. De gula kan vara en fibbla, åkerfibbla kanske?
Den här är jag osäker på , kanske senapsört
 
Rallarros, men den har ett annat namn också och det har jag glömt.
 
Klöver. Kan vara rödklöver för den har bladrosett nära blomman. Skogsklöver har den längre ner tror jag, annars är de rätt lika. 
Rölleka. Den har en fin kryddig doft om man smular lite med den
 
Prästkrage. Om den är lite mindre och bladen är småflikiga så är det baldersbrå, men den blommar inte nu
 
Lupin med frökapslar. Man ska ta bort dem för de hotar att tränga ut andra dikesväxter. Fast jag tycker de är vackra när de blommar. Den här årstiden så hör man det klickande ljudet när kapslarna sprängs och fröna kastas ut. En effektiv fröspridare är den här blomman
 
Ormbunke kallar jag dem men tror att de har ett mer raffinerat namn också
 
Kärringtand
 
Groblad. Vi lade dem på skrubbsår när jag var barn. Minns inte om det var för att hejda blodflöde eller för att ta bort bakterier. Gro i groblad kommer nog i alla fall av att såren grodde igen lättare med groblad på
Ljungen blommar fint nu. Kan ha den ute men inte inne. Fick lära mig som barn att någon i huset skulle dö i så fall. Det hänger i med gammalt skråck.
Flockfibbla tror jag
 
Det kommer fler vid nästa tillfälle. Säkert har jag missat en del av växterna ovan, sett fel, eller kommer ihåg fel. Jag kommer i alla fall att fortsätta träna på växtnamnen varje sommar, spelar ingen roll att jag kan googla.
 
Idag ska vi en tur till Karlstad. Roland är kallad till nåt möte och jag ska handla förnödenheter, bl.a. vattenkokare då vår har gått sönder. 
 
I kväll är vi bjudna på kalas tillsammans med så där 10-12 andra. Det ska bli spännande. Och det är inte knyte utan vi blir bjudna på allt. 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Imponerande minst sagt och jag kunde långtifrån alla även om jag kände igen dem. Här brukar vi säga Strutbräken om ormbunkar.

Svar: Ok det låter bra om ormbunke
Inga Magnusson

Postat av: Tina

Mjölkört är ett annat namn på rallarros.

Svar: Ja visst är det så! Tack! Fast ett helt ologiskt namn, växten är ju knappast vit. Hoppas allt är väl med er!
Inga Magnusson

2017-08-24 @ 09:34:32
Postat av: Tina

Jo tack. Det är det även om det var en tung dag igår. Möten med försäkringsbolag och andra människor löser av varandra. Men det kunde varit värre.......Inga människor eller djur kom ju till skada. Tack för omtanken!

Svar: Vi har pratat mycket om det som hände. Man blir så lessen. Alla vi känner säger samma sak, ni strävar och sliter med fin djurhållning och välskött jordbruk, sen händer sånt här. Det är orättvist. Hoppas ni kommer igenom det här åtminstone ekonomiskt skadeslösa, sen blir det en massa merarbete och bekymmer som är svårt att få rimlig ersättning för. Vi håller tummarna att det blir så bra som det bara går. Vi är så glada att ni tar hand om vår jord, det är alltid så fint här på Liane!
Inga Magnusson

2017-08-25 @ 10:16:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback