Tre fästingar på en dryg vecka!!

Den första hade inte fastnat, den kunde jag plocka bort när den kröp på handryggen. Nummer två hade fastnat, men nog inte suttit så länge. Den levde och jag kunde ta bort hela lyckosamt, dvs fick med mig huvud och allt. Ingen röd ring runt omkring så jag hoppas att den inte hann överföra någon smitta. Nummer tre tog jag bort i morse. Den hade säkert satt sig igår kväll och den var död. Lätt att dra bort med naglarna. 
 
Idag på förmiddagen letade jag förstås fler fästingar och tyckte att det kliade överallt : - )) Nästa steg blev att läsa allt som fanns på nätet om fästingar och sjukdomar som den överför.  Nu ska man inte vara säker på det man hittar på internet, men så här verkar det vara i alla fall
 
TBE- smittade fästingar finns i stort sett vid kusterna och de stora sjöarna, men breder ut sig förstås. Jag hoppas att de inte har hunnit komma hit till Sillerud. Om man har fått TBE av en fästings så överförs smittan direkt. Mot TBE finns inget direkt botemedel. Man kan vaccinera mot TBE, som alltså är hjärnhinneinflammation. Vi gör nog det framöver. Det får bli lite planerat och helst inte under aktiv fästingsäsong. Hundarna får Bravecto, en tablett som gör att fästingar kan krypa på dem men inte fästa. Den har effekt 3 månader tror jag så de får dos nummer två nu inför jaktsäsongen. 
 
Borrelia bärs av var fjärde fästing men bara vart 100: e fästingbett resulterar i sjukdomsubrott. Det kan ha olika skäl bl.a. att det dröjer ett antal timmar innan fästingen för över smittan när den bitit sig fast. Ofta hittar man fästingen under den tiden och tar bort den. Borrelia märks oftast genom att det blir ett rött område runt bettstället. Det växer och så småningom blir det  ett ljust område i mitten. Man blir också rejält sjuk. Borrelia kan också förekomma mer smygande utan tydliga symptom, kan visas med prov. Roland hade det för ett år sedan efter ett bett på smalbenet. Men det gick över med första antibiotikakuren. Om inte får man en till starkare. I de flesta andra länder ger man den starkare direkt men i Sverige startar vi sakta. 
 
Sen läste jag om ett kuriosum, det finns människor som tydligen är giftiga för fästingar. Alla fästingar som biter dem dör efter några timmar. Det finns spekulativa förklaringar men inga som är stabilt förankrade.
 
Statistiken ovan ska tas med en nypa salt. Dels kan uppgifter på nätet vara fel, dels kan jag ha missuppfattat nåt.
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Hör verkligen inte till mina favoriter så det gäller att vara observant!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback