Älgko igår vid vårt hus

Vi har inte sett älg på länge nu, det är nog månader sedan sist. Det tär på den värmländska älgstammen att vara mat åt så många vargar. Avskjutningen på älgjakten är nere på 50-talsnivåer sägs det. Rovdjurspolitiken har ju havererat och regeringen ignorerar de riksdagsbeslut om vargförvaltning som togs fram för flera år sedan efter ett gediget utredande. Det är många  fler vargar än det ska vara och de är fortfarande mycket ojämnt fördelade med ett orimligt hårt tryck på bl.a.Värmlands län. 
 
Uppenbarligen har (S) lämnat över hela viltpolitiken till sin regeringspartner (MP). Alla vet om läget för djur och natur i Sverige,  vi landsbygdsbor tvingas se och leva med det  varje dag, men regeringen väljer att titta bort från verkligheten. Man tror att det är små väljargrupper som drabbas,  men jag är inte så säker på det. Det lär visa sig i nästa val om man har låtit landet klyvas i ett  huvudstadscentrerat etablissemang som bestämmer kontra en  landsort som upplever sig maktlös.
 
Igår såg vi i alla fall en ko med fjolårskalv. De promenerade långsamt förbi huset. Hon ser  tunn och kantig ut i modellen, förmodligen gammal,  troligtvis  inte dräktig med ny kalv. Det betyder att fjolårskalven kan gå kvar med henne, annars är det tid nu för korna att börja försöka jaga bort förra årets kalvar för  att kunna koncentrera sig på att  föda upp en ny. Kor med kalvar brukar vara rätt stationära och hon ser inte ut att vara i form för några längre förflyttningar så vi kanske kan följa hennes och kalvens vidare öde här i närheten.
 
 
Idag är det Valborg. Hembygdsföreningen fick återbud från tänkt vårtalare så Roland lät sig bevekas att ställa upp och hålla talet till våren på Hembygdsgården i kväll. Han har gjort det en gång förut och då var temat barndomens granne Severin (Seffrin) på Litorpet, han som vår tax är uppkallad efter. Det blir lite återkoppling till det i kväll ;-)) Hoppas det blir bra. Serveringen startar vid åtta och själva  firandet börjar vid niotiden med sång av Urbandet. Vet inte om man vågar tända någon brasa.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback