Smetana ...

 
... blev det till förrätt igår kväll! Premiär för vår del.
 
I botten är ett lager med Smetana syrad grädde, sedan hackad rödlök och hackad dill. Till slut rom. Den här maten tar man med naturell lantchips och äter på stående fot.  Man kan arrangera det hela mycket snyggare än så här förstås, typ göra som blommor av dill o rom.  Antingen äter man  bara på chips ett och ett i taget, samtidigt som man balanserar ett glas med bubbel i andra handen som en entré, eller också tar man med sig flera på tallriken och sätter sig vid bordet.  Smetana är en himla god grädde med fyllig smak, inte lik vanlig gräddfil. Vi hade den som entrérätt med mousserande vin till; Privat som var en ny bekantskap för oss också, helt ok. 
 
Varmrätten blev en gammal klassiker; porterstek på älgkött med kål o morötter o potatis o gelé och sallad.
 
Desserten blev något vi inte ätit på länge; stekta fikon i konjak. Man ska steka fikonen (ekologiska i påse) i mycket smör, och så flambera dem i konjak. Fast jag häller på honung, konjak och kokar i stekpannan lite, till slut Grand Marnier på utan kokning så det blir lite alkohol i rätten. Den serveras förstås med vaniljglass och vispgrädde.
 
 
Vilt-tema blev det i dukningen för övrigt, fint målade tallrikar med olika motiv.
 
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Allt lät väldigt gott tycker jag! Fast till förrätten hade jag nog föredragit öl eller så är jag bara konservativ ;-)

Svar: Går säkert bra med öl också, Nu var det liksom entré med bubbel och det funkade också.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback