Privat äganderätt till skog ifrågasätts i statlig styrelse.

Nyligen tillsattes en utredning om Skogsvårdslagen. Charlotta Riberdahl utsågs  att leda utredningen. Hon startade med att ifrågasätta den privata äganderätten till skog och gjorde det offentligt. Nu är det så i vårt land att äganderätten är grundlagsskyddad så rätt snabbt så entledigade landsbygdsminister Bucht,  Charlotta  från utredningsuppdraget om Skogsvårdslagen. Hennes uttalande blev för magstarkt, till och med för en röd-grön regering.
 
Men Charlottas lagvidriga uttalande fick märkligt nog stöd från en ledamot i Skogsstyrelsens styrelse. Skogsstyrelsen är en statlig styrelse som, liksom andra liknande myndigheter, har i uppdrag att se till att genomföra de beslut som riksdag och regering fattar. Skogstyrelsen kan inte själva genomföra något som inte de fått mandat till uppifrån i det demokratiska systemet. Den kan inte agera tvärs emot politiska beslut eller svenska lagar.
 
Men Mikael Karlsson, ledamot av Skogsstyrelsens styrelse, gick ut och meddelade följande
 
"Käre Bucht, Riberdahl var klok som tänkte högt. Jag lär upprepa frågan. Tål du inte demokratisk debatt får du gå vidare med din lilla kvast"
 
Det är oroväckande att de människor som ska företräda och genomföra regeringens / riksdagens beslut, offentligt ifrågasätter den grundlagsskyddade rätten för privatpersoner att äga skog. Och direkt provocerar sin uppdragsgivare så som Mikael K väljer att göra. Frågan är om inte Bucht borde damma av "sin lilla kvast" och använda den igen.
 
Det finns ingen direktlänk till de fakta  jag grundar mitt blogginlägg på men de återfinns i tidningen Land Lantbruk nr 34 år 2016, sidan 2.
 
Om man ser på hur den svenska skogen ser ut idag så är det inte i den statsägda skogen som de stora naturvärdena och den goda mångfalden finns. Det vore en katastrof  för den svenska skogen, både ekonomiskt och miljömässigt, att ta bort rätten för privatpersoner att äga skog och mark. Vi får bara hoppas att den politiska nivån orkar hålla igen när det nu ropas på socialisering.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback