The masters of Pixel Art
The masters of pixel art! En som var med och utvecklade bildgörandet i datorspelsvärlden har skrivit en bok om pionjärerna i branschen, Klas Benjaminsson, Boken Nicepixel Publications, ISBN 9789163904851. Son Mattias var en av pionjärerna och han medverkar i boken med det namn han använde MRK. Det är otroligt roligt att läsa om hur detta växte fram med alla killar (ja, faktiskt var det nästan bara killar, vet inte varför!) som satt hemma timme efter timme i ensamhet vid sina datorer då på 80 - 90-talet, förstorade och färglade pixel för pixel för att få fram en bild och sen i bästa fall lyckas skicka den till någon likasinnad.
Son Mattias fick först en Commodore 64 för att spela och göra bilder, sen en Amiga tror jag,eller om vi köpte en C 128 mellan där. Minns inte. Men det första modemet minns jag. Det var en liten grej som man lade telefonluren. På så sätt skapades kontaktnär, man kunde utbyta spel och annat. Och om det blev glapp i sändningen så spolierades det hela. Detta tränade tålamodet. Det var att kämpa hårt för varje framsteg. Den första bilden Mattias gjorde på datorn som jag minns, var en tusenfoting. Han höll till i husets källare, kom opp och hojtade
- Mamma, mamma, jag har gjort en tusenfoting.
Jag gick ner och kollade på den, minns än hur den såg ut. Sen rann det på med många bilder.
Son Mattias ville direkt efter gymnasium ekonomisk linje, lära sig om bilder på dator. Han hade hållit på med det på egen hand i flera år. Jag kollade runt förstås, det var i början på nittiotalet. Det fanns en enda eftergymnasial utbildning; datorkonst i Skövde. Men man hade flera hundra sökanden och tog bara in så där 16 stycken och enbart etablerade konstnärer sa man till mig när jag ringde upp. Så det blev konstvetenskap på universitetet i Stockholm istället för Mattias och sen jobb på en av de första datorspelsföretagen i Sverige: UDS i Norrköping. Han liksom de flesta andra bildgörare i hans generation fick lära sig själva och lära sig av varandra. Efter några år på UDS blev det flytt till Pandemic studios i Los Angeles sju år och sen Dice i Stockholm 5 år och nu är han på 343 Studios på Microsoft i Seattle sedan några år tillbaka. Det blev spel som Ignition, Mercenaries, Battlefield och nu Halo och en hel del annat förstås. Om hur UDS bildades och slutade har Oskar Burman (numera på Angry Birds) skrivit en bok, den vore intressant att läsa.
Oskar jobbade ju också på UDS och delade lägenhet med Mattias och Empa i Norrköping. Trevliga killar som vi träffade ibland vid våra besök hos sonen.
Den här bilden fick vi av Mattias när han gjort den och den hänger fortfarande på väggen. Han var ju duktig på bildskapande redan som barn och gillade konstböckerna som barnen i familjen fick från tidig ålder, Boticelli (stavningen?) var en favorit. Jag tyckte det var viktigt med alternativ till alla de kommersiella bilder som omgav oss hela tiden via media så barnen fick konstbilder och konstböcker och vi besökte museer när tillfälle gavs. Det var förstås också mycket skapande med färg och lera och sånt med alla tre barnen. Och så gillade Mattias fåglar, kunde namnen på alla ugglor i fågelboken när han var 4 år. ;- ).
Redan med C64:an så blev det många timmar vid datorn och goda vänner varnade oss för att det kunde vara skadligt. Visst satte vi som föräldrar gränser men tyckte nog inte att det var så farligt så länge han höll på mycket med musik, fotboll, tennis och umgicks med vänner. Sen har han förstås efteråt berättat att det blev dator nattetid när vi hade gått och lagt oss. ;- ))
Websidor i anslutning till boken:
www.themastersofpixelart.com
www.nicepixel.se
[email protected]
Den finns att köpa på bokus.com
http://www.bokus.com/cgi-bin/product_search.cgi?series=The%20Masters%20of%20Pixel%20Art, fast den är billigare direkt hos Klas Benjaminsson på nicepixeladresserna ovan.
Mattias nu i juli vid besöket här hemma på Liane
Kommentarer
Postat av: Znogge
Vilket spännande jobb er Mattias har och så bra han har lyckats! Bara att gratulera. Kan tänka mig att det är många killars dröm :D
Svar:
Inga Magnusson
Trackback