Oscarsson gjorde skillnad!

Efter att ha levt ett tag som jag nu har gjort, drygt 65 år, så funderar jag  ibland över vilka människor som gjort skillnad i mitt liv. Det är inte alltid som man tror, de långa djupa relationerna, som har makt att förändra. Det kan vara korta möten också som har stor inverkan.
 
Några minuter på företagshälsovården hos en tjej som vid namn Oscarsson gjorde stor skillnad på mitt liv. Så här var det:
Vi var kallade till något slags hälsokontroll / test vid någon viss ålder, vi anställda i Årjängs kommun. Det var frivilligt tror jag men jag gick dit. Det mesta var ok vid test av mina värden o min kondition. Fru / fröken Oscarsson  (vet inte ens hennes förnamn!) frågade mig om jag motionerade och jag svarade ärligt att jag nog mest hängde över böcker. Då sa hon de magiska orden
 
- Vet du att det räcker med 20 minuters rask promenad tre gånger i veckan? Det räcker för att göra skillnad för hälsa och välbefinnande.
 
Jag betraktade henne en stund utan att tro på det hon sa. Min övertygelse var att man måste springa kilometervis, svettas på gym, simma några hundra meter, el.dy, för att på avgörande sätt påverka sin fysiska hälsa. Och det hade jag dittills valt bort för det skulle jag aldrig stå ut med att göra.  Visst rörde jag på mig men inte med någon regelbundenhet, det kunde bli långt emellan.  20 minuters promenad tre gånger i veckan lät alldeles för lättvindigt.
 
Men jag tog henne på allvar, hon gav ett trovärdigt intryck. Jag började utnyttja friskvårdstimmen på arbetstid till att faktiskt göra som hon sa. Till en början lite motigt men det dröjde inte länge förrän det blev behagligt med de här promenaderna och ett behov. Den var ofta med hund men också utan, alltid så fort som möjligt, lite flås. Och så fortsatte det och  blev nästan dagligen och ofta längre än 20 minuter. Ibland i skogen.
 
Det har nu pågått i många år och jag mår tveklöst bra av att röra på mig regelbundet. Visst gjorde det skillnad!  Tacksam är jag för hennes enkla råd den gången! Vet fortfarande inte vem hon är / var eller om hon finns kvar i Årjäng. Men tack om du råkar läsa det här! ;-)) Hoppas kommunen har kvar den här funktionen inom företagshälsan, den är viktig, var i alla fall viktig för mig.
 
 

Kommentarer
Postat av: Catrine Oscarson

Hej Inga!Det är nog mej du menar och jag heter Catrine. Blir väldigt glad över att läsa det du skrivit, dels för att det gjort skillnad för dej samt att det är sånt här som ger glädjen av att fortsätta jobba med hälsofrämjande arbete. Jobbar forfarande kvar i kommunen som Hälsokonsulent, men endast för invånare. (kommunanatällda är ju också invånare ;)) Tack så mycket, detta har gjort skillnad för mej idag! :)

Svar: Aha, det var du! Roligt att du skrev här och att jag fick tacka dig för ett bra jobb! Det du sa den gången för länge sedan betydde alltså mycket för mig som du förstår! Bra att du får fortsätta på temat hälsa och hjälpa andra också. Lycka till med det framöver och ha en trevlig helg!
Inga Magnusson

2016-08-27 @ 09:47:24

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback