Liskifta ...

..kan man skriva mycket om: Att där ska gallras oppepå, att det oftast sedan generationer funnits mycket blåbär och lingon att plocka, (ibland också svamp men nu för torrt) , att det är tufft att gå upp dit, det är kliva och klänga rätt länge. Vi var där med hundarna i går  kväll lördag, en svettig marsch.
 
Här satt Roland och vän Daniel Ligné för några år sedan och gjorde brasa medan de väntade på upptag på hare med hunden Jazz.  Efter en stund gick Roland några meter därifrån och fick se hur haren hoppade upp. Se bilden nedan! Här var det. Jag undrar hur det fungerar att Roland kan komma ihåg hundratals jakter i detalj, även för många år sedan. Jag bara glömmer
 
 
Det är brant skogsväg hit upp fast det syns inte på bilden.  När ladugården på Liane byggdes så hämtade man virke här uppe och sedan sågades det på plats. Stödbenen till ladugården, var så där 10 meter långa. Allt släpades med häst och lunnekälke troligtvis på vintern härifrån. När det gick över bergknallarna så lyfte det kälken så den var högt över hästen.  Sen vägde det tillbaka,  Rolands pappa och farbror Nils fick köra försiktigt.
 
Allt virke lades upp på Liane och  Melvin Levin kom med en transportabel såg och sågade allt.  Sen byggdes ladugården, 1935 - 36, och det ska ha varit en byggmästare från Åsebyn vid namn Svensson som byggde. Han sägs ha fått 30.000 kr för arbetet. Kyrkan som ägde gården, släppte till allt materiel. Eventuellt ingick även ladugården  på Prästgården i det priset.
 
 Och här är Roland och PI s älgpass. ;- ).
Det är trevligt att gå med hundarna i skogen. Ett par fästingar hittade vi krypande på kläderna och jag hittade säsongens första älgfluga bakom örat där de brukar parkera sig. Egentligen har vi inte haft några älgflugor alls i år och inga mygg. Kanske kommer.
 
 Idag är det hundsläppdags!!! Transportsträckan med kopplad hund i skog och mark är över, slipper trassla med långa linor. Kan börja träna hundarna på allvar. Gissar att Roland drar iväg ut.  Sen ska vi på trav, äta gott i travrestaurangen och hurra för en gäst som fyller år. Men mer om det senare.
 
Viltrapport från igår: Såg två älgar på förmiddagspromenaden med Seffrin, ko med kalv. Från bilen vid lunchtid såg jag två rådjur, en get och en killing vid Prästgården och ett rådjur vid Sand lite senare (kan ha varit fler men vi såg bara ett)

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback