I Hallsberg hos bror och svägerska.

I samband med besöket i Stockholm för någon vecka sedan så stannade jag till hos min bror och svägerska. De har köpt lägenhet i terasshusen i Hallsberg, hörnlägenheten på tredje våningen här närmast i bild (blir det väl) och ville bli av med lite sånt som inte får plats, grejer från vårt gemensamma barndomshem. Åt den här sidan är det utsikt över Puttlabäcken och åt andra hållet mot realskolan. Terassen är kanonfin och har en sju meter lång och en halv meter bred "blomlåda" inbyggd för planteringar. Lustigt att man byggde så fina hus för flera decennier sedan.
Deras fina hus vid Ekorrvägen i Åsbro är redan sålt och får en ung ägare.
Här är utsikten från terassen. Baracken till vänster vittnar om den katastrof som drabbade Hallsberg för någon månad sedan; den stora översvämningen. Det är Länsförsäkringars tillfälliga kontor för alla de villägare som drabbades hårt. Det villaområde som översvämmandes ligger mitt bilden, gatan rakt fram. Den är spärrad för  obehörig biltrafik, men jag gick med en väninna en promenad runt det.
 
Här står containrarna på rad för att ta emot allt som måste slängas från husen, sånt som är förstört
Så himla tråkigt är det. En del hus måste rivas helt, andra ska renoveras. Vattnet nådde upp till fönstren på några medan enstaka hus som råkade vara byggda högre upp klarade sig.
Det är svårt att tänka sig att den här lilla stillsamt flytande Puttlabäcken kunde svämma över och dränka ett helt bostadsområde.
 
Utsikten från terasslägenheten åt andra hållet är alltså så här och jag drabbades förstås av en nostalgiattack vid åsynen av min gamla realskola. Mitt klassrum var där närmaste balkongen är på andra våningen. Och jag satt på samma plats i tre år, just vid fönstret. Jag hade utsikt mot tingshuset som låg tvärs över gatan och kunde på första parkett åse utsidan av den spektakulära rättegången mot Olle Möller när det begav sig. Det var massor av folk och ett jätteuppbåd av media. Numera är den gamla skolan omgjord till bostadsrätter som är mycket eftertraktade.
Vi besökte föräldragraven för att göra den vinterfin. Den här räckan av ortnamn vid kyrkinfarten sätter förstås också igång nostalgin. Hultsjön var barndomssomrarnas lilla badsjö, i Bäckaskog bodde jag men vi kallade det nog bara Bäck, i Samsala bodde bästa vänninan.
 
 Det blev övernattning hos bror och svägerska och de bjöd på kanongoda kräftor. En trevlig kväll fick vi med mycket prat om vad som hänt med gemensamma bekanta från förr.
 
Mer nostalgi blev det när jag fick möjlighet att träffa en väninna här från ungdomstiden i Hallsberg. Vi tog en fika och pratade bort några timmar. Kontakt nu igen har vi fått via Facebook! Och nästa gång hoppas jag på att återknyta kontakten med en av barndomens klasskamrater i Kyrkskolan! ;- ) Det passade inte den här gången eftersom hon hade dotter + man från LA på besök. Roligt att ha kontakt med barndomstiden på något sätt. Jag lämnade Hallsberg när jag var 18 år för att flytta till Örebro och sen direkt till Årjäng 1972. Det skulle bli något enda "sabbatsår" i  det för mig totalt okända Årjäng. Jag ville ha ett lugnt första yrkesår efter en stressig utbildningstid med mycket studerandefackliga extrauppdrag på central nivå vid sidan om studierna. Men sen  träffade jag en trevlig "inföding" här så jag blev  alltså kvar. Slumpen ordnade det bra och jag har aldrig en sekund ångrat den flytten. ;- ) Årjäng är så trivsamt och den här "infödingen" var inte heller fel!

Kommentarer
Postat av: Znogge

Liknande terrasshus har jag sett i andra städer och visst är det en mycket tilltalande byggnadsstil!


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback