Vandring runt huset!

Om man nu ska se en fördel med en lång kall vår så är det att allting har blommat länge. Det har varat i veckor istället för att blomma över på några dagar. Gulltöreln ovan har just slagit ut. Den borde jag sätta mer av, överlever allt. Jag värjer mig för att kalla området runt huset för trädgård. Det är ett uttryck som kräver planerade ambitioner. Här hos oss finns förstås ett och annat genomtänkt och planerat men rätt mycket har sått sig själv och kommit till hipp som happ utan baktanke.
Gullvivorna som rymde med hit och etablerade sig under spireabusken har blommat länge, länge denna kalla vår. De följde bara med hit från mitt föräldrahem när jag flyttade hit en lönnplanta, trivs och breder ut sig, mer varje år.
Påskliljorna har också blommat länge och penseerna. Kärleksörten kommer så sakta.
Vårkrage har jag försökt plantera om o om igen men den trivs inte här. Nu är det en enda kvar.
Den här lilla spireahäcken är som finast nu några år, innan den börjar glesa ut nertill.
Några små körsbärsträd finns det, men jag brukar aldrig hinna få något med av körsbären, fåglarna hinner före.
Getramsen är också självsådd och breder ut sig överallt, jag tar bort varje år för att  inte bli totalt invaderad. De se ut som stora liljekonvaljer.
De små vilda violerna ser bleka ut på bild men är starkt blålila i verkligheten. Också ett ogräs som borde ha tagits bort förstås.
Tulpanerna är inte många men lyser starkt
Den här jättegranen i tomtkanten borde vi ta bort nu. Den var jätteliten när vi byggde huset 1977. I många år var den platsen för utegranbelysningen och vi strävade med det även när den började bli rätt stor. Men nu går det inte längre och den borde förstås tas bort för den växer in över gräsmattan och tar en del dagsljus från oss. Mot att fälla talar att den är alla fåglars favvoträd. Under vintern står fågelmatstationen här och granens grenar är slitna av alla små fågelfötter som vilat i den mellan ätvarven.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vilken trevlig tur i er trädgård. Ja blomningen har blivit längre denna vår och inte mig emot. Vi tog ner en sådan stor gran för ett par år sedan och vi har inte ångrat det en enda sekund!

Svar: Vi tog den stora tujan för ett par veckor sedan och en enorm sälg står på tur, sen kanske granen. Det är fint med mer ljus in i huset. Men jag tänker lite på småfåglarna också. Får se hur det blir.
Inga Magnusson


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback