OECD om svensk skola!

Nu kommer OECD-rapporten om svensk skolas kris.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/oecd-ger-recept-for-svensk-skola_4535096.svd
Det är ju i kölvattnet på PISA-rapporterna som visar låga resultat. Huvudnumret i råden från OECD  är att man måste satsa mer på lärarna och bättre "samförstånd" mellan stat och kommun. Och det var inga nyheter.
 
 Den där bristen på  "samförstånd" illustrerades   av Expressenartikeln häromdagen där man påpekar att det är lättvindigt för riksdag / regering att agera drömfabriken men sen låta kommunerna ta de politiska  smällarna när drömmarna visar sig vara just drömmar som det vare sig finns ekonomiska resurser eller praktiska möjligheter att genomföra på olika områden. (Skolan är ett exempel på detta, det finns inte pengar i kommunerna att höja alla lärares  löner med 5- 10.000 kr i månaden för att yrket skulle bli attraktivt i förhållande till ansvar och utbildningstid, och de specialpedagoger / speciallärare som enligt riksdagen ska anställas ute i kommunerna existerar inte) 
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/kommunen-har-blivit-politikens-krockkudde/
 
Det enda rimliga för skolan är just det som Björklund föreslog: Staten tar över ansvaret för skolan så det är samma instans som ställer krav och som ska betala. I USA  så är det en stenhård regel; den nivå som beslutar ska också vara den nivå som betalar. Där har man lång erfarenhet av att fördela ansvar mellan nationalstat, delstat och kommun. Det kan vara något  att ta till sig här i vårt land också, nu när staten allt oftare  väljer att köra över kommunerna och inte lyssna in hur verkligheten ser ut.
 

Kommentarer
Postat av: FREEDOMtravel

Nu provar jag att kommentera bara för att se om det är några verifieringar hos dig... kom inte riktigt ihåg ;)

Postat av: FREEDOMtravel

Inga verifieringar alls... enkelt att kommentera!

Svar: Så trodde jag nog att det var också. Gillar den här varianten där jag det är enkelt att kommentera men där jag godkänner. Jag har i stort sett aldrig spamkommentarer. Skönt att slippa.
Inga Magnusson

2015-05-04 @ 14:37:50
URL: http://www.freedomtravel.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback