Julens färs fixade jag igår på ledig dag

 
Skönt att det är gjort inför helgerna när det går åt en del färs. Det blev 9,2 kilo sammanlagt och kommer att räcka  så där ett par månader hos oss.  Jag gör färsen  på älgkött förstås, älgkött som jag skurit rent från allt utom just rent kött. Det är tidsödande men värt besväret. Köttbitarna har jag skurit i lagom stora bitar och fryst in och tinar nu till malningen. Älgkött  går att förvara länge i frysen, men inte den färdiga  färsen för den innehåller ju en del fett också som smakar härsket efter några månader i frysen. Älgköttet mal jag med lite  fett fläskkött (köper hos lanthandlare Rikard som är sin egen charkuterist!)  och mycket lök. Helt utan fett blir färsen för torr.
Jag har testat olika sätt att packa färsen för frysning. Det här funkar bäst hos oss: Lägger in färs i små platta paket med enliterspåsar som jag bara viker ihop. Platta mindre paket tinar fortare än knubbiga stora  när de ska användas. Travar  paketen sen i en 6-literspåse som blir försluten med klämma. Har funderat på om en vacuumpackmaskin skulle vara bra, men det här funkar också.
 
Allt frös jag inte in utan stekte julens köttbullar också och pannbiffar till dagens middag åt oss. Präktigheten står som spön i backen! ;- ) Men bra att ha det gjort när allt ändå är framme.
 
De här matlagningsprojekten är roliga att genomföra. Det känns hela tiden som om min mamma är med i köket och det är en trevlig känsla!  Nu är det fem år sedan hon gick bort men förr var hon alltid med här hos oss med slakt och julstök. Och hon gillade det verkligen. Hon hade gått lanthushållskola och jobbat med mat innan hon gifte sig och blev hemmafru. Så var det på den tiden, en gift kvinna jobbade inte utanför hemmet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback