Farmors amerikakoffert!

Nu har den kommit till mig! Den har varit i broders ägo sedan våra föräldrar gick bort. Men nu flyttar han och S från hus till lägenhet och kan inte härbärgera den längre. Så nu är den här hos mig som fort blir nostalgisk över gamla släktprylar. Mest över den historia de bär med sig. Koffertarna var väl sin tids resväskor / packlårar. När de inte var med på resor kunde de användas till förvaring av sånt man var rädd om eller helt enkelt textilier.
 
Min farmor Matilda träffade jag aldrig men hon  hade alltså den här med sig när hon åkte till Amerika i slutet på 1800-talet.  Hon stannade där ett år och bodde hos sin syster Anna. Men farmor kom hem till Sverige igen efter ett år i Amerika och jag ångrar att jag inte frågade min pappa  varför. Var resan bara tänkt som ett besök hos systern som det sägs att hon var så fäst vid? Hade hon tänkt emigrera men längtade hem? Blev hon beordrad av sina föräldrar att komma hem igen?
 
Sen när hon kommit hem gifte hon sig med min farfar, fick efternamnet Magnusson och paret fick sju barn, min pappa Lennart  var yngst, sladdbarn. Familjen  bodde på Värnland Östregård (skrivs ibland Väderlanda)  i Värends  Nöbbele, Ingelstad i Småland nära Blekingegränsen. Värendsbygd, Dackebygd om man ska se tillbaka på den bygdens historia. Kvar på gården bodde min farbror Erik Magnusson och min faster Ester Magnusson. De fick sköta om de gamla föräldrarna och gården. Vi hälsade på ibland på somrarna när jag var barn. .
 
 

Kommentarer
Postat av: Znogge

Vissa frågor borde man verkligen ställa! Men vilket fint minne den är.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback