Blå stjärna med krigsplacering var ju jag också!

Blå stjärna heter ju Jan Gs senaste bok. Nu har jag läst en bit i den och konstaterar häpet att titeln syftar på just fenomenet Blå stjärna. Och jag var också en Blå Stjärna, fast använde det inte som täckmantel för spioneri förstås som Johanne gör i boken ;- ) Det var / är  en civilförsvarsgren tror jag så som Bilkårister, Hemvärnet och en del annat. Jag antar att Blå Stjärnan växte fram ur behovet av att sköta om djur när det var krig. Inom ramen för Blå stjärnan gick vi kurser i "Allmän djurvård", tog traktorkörkort osv, allt på veckolånga internat.
 
 Sen blev jag krigsplacerad i Juliussons potatisland. ;- ) Asch inte i hans land men på den familjens gård med potatisodling i stora mått  och jag skulle alltså arbeta där om mannen i huset blev inkallad till krigstjänst. Tänket var att Sverige måste absolut fortsätta vara självförsörjande på livsmedel i händelse av krig. De män som måste gå ut och försvara landet skulle ersättas direkt av någon annan. Minns att krigsplaceringsordern var hemlig, fick lösas ut på posten och det var straffbart att tala om den. Och straffbart att inte infinna sig enligt order. Efter det så höll jag tummarna ännu hårdare än förut att det inte skulle bli krig.
 
Tja, det var andra tider! Roligt att bli påmind i alla fall. Hade nästan glömt bort alltsammans.
http://svenskablastjarnan.se/
 
I kväll kommer här på bloggen en gammal bild på Roland o Roy när de var små och lekte cowboys!

Kommentarer
Postat av: FREEDOMtravel

Det låter ju nästan lite spännande att ha en hemlig krigsplacering! ;)

Svar: Ja, det kändes lite pirrigt och jag höll verkligen tummarna att det inte skulle bli krig! ;- ) Det var straffbart att inte infinna sig.
Inga Magnusson

Postat av: Lena

Även jag var en Blå Stjärna. Minns att runt Kubakrisen hettade det till och vi som gick i gymnasiet fick "order" om att engagera oss. Vi fick välja i vilken organisation.

Svar: Trodde det var bara jag! Fina minnen!
Inga Magnusson

2015-12-26 @ 11:12:54
Postat av: Znogge

Tack för påminnelse. Visst minns man Blå Stjärnan!

Kram och god fortsättning!

Svar: Var du också med??
Inga Magnusson

2015-12-26 @ 12:13:44
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback