Nätpedofilen ...

... som orsakade Kumlaflickans självmord ansågs av rätten skyldig på 24 av 25 åtalspunkter  och dömdes till två års fängelse. Det blir alltså futtiga en månads fängelse för varje åtal, för varje övergrepp på var och en av flickorna. Och de var rätt många. Han är fri igen om tio månader efter avräknad häktningstid och obligatorisk straffrabatt (märkligt att bygga in rabatt i straff ??). Det måste väl ändå ur ett  allmänt rättsmedvetande ses som att han kommer väldigt lindrigt undan trots grova brott. Jag är osäker på hur rättsväsendet fungerar. Han kanske blev dömd för det grövsta brottet till två år och fick rabatt på resten.  Hur som helst så hoppas jag att domen blir överklagad och straffet skärps. Allt annat vore ett hån mot den döda flickans familj och de andra utsatta som kanske får kämpa  hela livet med följderna av detta.
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/tvarsnytt/live-dom-i-natpedofilmalet-idag
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17754274.ab
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article17780704.ab

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Det får vi hoppas. Tydligen kunde han inte åtalas för våldtäkt eftersom inte bevisningen räckte.

Men frågan är om inte det värsta var pappan som frikändes från brotttrots att hans sperma påträffats i dotterns underliv. Han påstod att han fick utläsning på toaletten och att den hamnat på en andduk som flickan torkade sig med! Detta är överklagat och må ha dömas hårt!!

Svar: Oavsett våldtäkt eller inte så borde de andra brotten, i flera fall grova, ha motiverat ett strängare straff. Åklagarens förslag på 5 år borde ha varit ett minimum.
Det senare som du nämner var verkligen en fantasifull beskrivning. Om detta domslut kommer att fortsätta gälla får man väl riva upp ett stort antal domar som grundar sig just på såna fynd.
Inga Magnusson

2013-11-04 @ 23:52:42
Postat av: Znogge

I dag är det ekonomisk brottslighet som ger högst straff. Många brott mot person viftas nästan bort tycker jag...

Svar: Ja ekonomisk brottslighet och brott mot rovdjur har höga straff.
Inga Magnusson

Postat av: Mimi

Det är konstigt

2013-11-05 @ 14:04:17
URL: http://kopapilbage.blogg.se/
Postat av: Veiken

Jag blir galen när jag tänker på dessa barn och ungdomar som råkar illa ut av män som våldför sig på dom och att det näst intill är legalt! Vilken usel människosyn vi har rent juridiskt i det här landet!

Svar: Det verkar svårt att hålla uppe straffskalorna, de vill sjunka neråt hela tiden.
Inga Magnusson

2013-11-05 @ 15:41:16
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Gunnel

Jag kan inte begripa hur man kan få rabatt på straff. Det är väl för höge farao inget TV eller datorköp det gäller.I lagens ögon är tydligen inte människan mycket värd. Hur tänker de som sitter i rätten och dömer ut "straffen"?

Svar: Jag gissar att utsikterna att få straff-rabatt ska uppmuntra den intagne att uppföra sig väl på anstalten. Men det vore rimligare att det straff som är utdömt är det som gäller och den som väljer att missköta sig får förlängning istället.
Inga Magnusson

2013-11-05 @ 17:30:45
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: Soffie

Grr man blir så vansinnig på våra lagar och Sveriges straffsatsen usch vad dåligt han borde få sitta inlåst jämt å få bort sin sexualdrift...

Svar: Kemisk kastrering vore kanske ett alternativ?
Inga Magnusson

2013-11-05 @ 22:10:04
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Hörde den kloke Leif GW idag i Veckans brott. han tyckte också att straffet var för lågt. Nu är det ju överklagat så vi får väl se..

Strängare straff ger som bekant inte mindre brottslighet. Det visar all forskning. När det gäller våldtäkter så handlar det inte om sex utan om våld!

När det gäller kvinnomisshandel finns det behandlingsmöjligheter som ger goda resultat. Det borde finnas mera av.

Svar: Nej det blir säkert inte mindre våld av strängare straff, men nu ligger ju i straffets syfte också en slags vedergällningstanke, att den dömde faktiskt ska få ett straff för begångna dumheter, för att hen har brutit mot våra lagar och på något sätt skadat andra människor. Och det straffet ska rimma med gärningen. Sen ska det naturligtvis också vårdas för sånt som går att vårda. Det ena utesluter inte det andra.
Inga Magnusson

2013-11-05 @ 23:35:49
Postat av: Lennart Carlstedt

Meningen med ett fängelsestraff är idag inte vedergällning utan att den intagne skall fås att anpassa sig till ett liv utan kriminalitet. I verkligheten fungerar det tyvärr inte helt bra. Ca 70% återfaller.Fotboja ger bättre resultat.

När det gäller just det här brottet som är straffskalan 2-5 år. Man kan allts inte döma till ett längre straff.Men visst borde han få maxstraff.

Svar: Men självklart ligger det ett straff i att döma människor till fängelse för brott! Annars skulle de naturligtvis inte till fängelse utan till vårdanstalter allihop! De intagna har inte dömts till olika lång tid beroende på sitt eventuella vårdbehov, utan beroende på hur allvarligt brott de har begått. Klart han skulle ha haft maxstraff.
Inga Magnusson

2013-11-06 @ 23:30:31
Postat av: Inger Maryissa

Jag fattar inte hur rättsväsendet resonerar när det gäller sådana här saker...
att bara i praktiken få 10 månaders fängelse för vad han utsatt dessa flickor för, och dessutom orsakat att en tjej tog livet av sig
ja, det är verkligen ett hån mot den döda flickans familj och de andra utsatta

2013-11-07 @ 21:35:32
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Lennart Carlstedt

När det gäller flickan som begick självmord är det mycket svårt att leda i bevis att bevisa att det berodde på hans hot. Självklart är det troligt men rent juridiskt är det svårt att bevisa. Det handlar ju om "bortom allt tvivel". En i sig god princip som ibland innebär att en skyldig går fri vilket måste vägas mot att en oskyldig fälls.

Svar: Nä, han blev inte fälld för hennes självmord. Men tveklöst hade han förgripit sig på henne via nätet och ett antal andra tjejer och för mig räcker det till det strängaste straffet; 5 års fängelse. Så tyckte även åklagaren som är lagkunnig och Leif GW som också kan en del om sånt. Jag är inte ensam om min åsikt.
Inga Magnusson

2013-11-07 @ 22:46:40
Postat av: Lennart Carlstedt

Ja, han borde fått 5 år vilket jag också skrev i en tidigare kommentar. Och det är överklagat så möjligheten finns.

2013-11-08 @ 23:42:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback