"Djup litterär dvala" ...
... kan man säga att en del av den unga befolkningen befinner sig i. Läsandet går neråt, särskilt bland pojkar och förståelsen för det lästa likaså. Detta får förstås konsekvenser för möjligheterna till högre studier. Även om vi har internet som en alternativ kunskapskälla så kommer ändå böcker och skriven text att utgöra basen i universitets - och högskoleutbildningarna under lång tid framöver (kanske inte för alltid dock!?). Dessutom är det ett avbräck för den grundläggande demokratin om en stor del av medborgarna inte kan läsa sig till vilka alternativen är innan man går och röstar eller kan värdera olika ideologier. Skolan tar en del av ansvaret genom att försöka kompensera för den minskade fritidsläsningen. Politikerna bidrar genom att anslå mer medel till skolbibliotekarier och skolbibliotek. Förhoppningsvis tar föräldrar sin del genom att högläsa för sina barn, framför allt för sina små barn, i förskola / förskoleklass men också under de första åren i grundskolan, innan barnets läsförmåga ligger på nivå motsvarande årskurs 4. Om insatser för att stötta läsandet skrivs bra i tidskriften "Riksdag och departement" som tyvärr ska läggas ner.
Samtidigt kan man konstatera att i stort sett hela det svenska folket för första gången i historien har blivit ett skrivande och läsande folk. Visst är det glädjande på sitt sätt. Det är bara det att det skrivandet och läsandet består av ganska korthuggna meddelanden via sms, mms, FB osv. Det språket duger bra till sitt ändamål, men inte till att läsa långa texter och faktaspäckade texter med förståelse- och analysbehov.
Kommentarer
Postat av: Lena
I Lysekils kommun planerar man att stänga biblioteket på Skaftö. Av kostnadsskäl, 400.000 kr sparas där.
Man tar sig för pannan!
Svar:
Inga Magnusson
Postat av: Lennart Carlstedt
Skolbibliotek är viktiga, särskilt med utbildad personal. Har träffat många genom åren som verkligen brinner för sitt jobb!
Svar:
Inga Magnusson
Trackback