Bjuda på pepparrotskött??

Kan man verkligen göra det? Det känns ju som vanlig husmanskost, inte någon kalasmat precis.
 
Vi chansade i alla fall igår kväll och ätandet utföll av allt att döma till belåtenhet. Egentligen så hade jag planerat för att jag o Roland skulle äta pepparrotskött på älg med len pepparrotssås till, kokt potatis, ärtor, morötter o sallad med dessert brulépudding, igår kväll lördag. Det är mat som vi gillar. Sen upptäckte jag att det blev mer mat än vi skulle orka, så spontant  bjöd vi in våra tillfälliga grannar, en norrman o en fransyska. 
 
Efter några veckor i känslomässigt och socialt vakuum var det skönt att  träffa folk igen och prata om sånt som skingrade tankar och tårar en stund. Sorg behöver få paus ibland.
 
Intressant att få en initierad analys av det nuvarande fenomenet "Rör inte min hora" som finns i Frankrike just nu som svar på ett lagförslag efter svensk modell när det gäller prostitution och att  få äkt-norska synpunkter på Aftonbladets krönika om Norge som rasismens högborg (! ) efter regeringsskiftet.  Det är klart att den havererade svenska flyktingpolitiken också ventilerades. Vi är rejält oroliga för läget som inträder efter nyår då kommunerna enligt nya regler kan  tvingas att ta emot stora grupper av invandrare som fått uppehållstillstånd men som nu sitter fast i statens asylboenden. Tidigare har man måste förhandla med kommunerna om detta mottagande, men det behöver man alltså inte nu längre.
 
 Vi hade alltså givande diskussioner, som det ofta blir när olika bakgrund och olika erfarenheter möts.

Kommentarer
Postat av: Veiken

Det är alltid roligt och givande med sådana diskussioner.
Ja, det bli ju ändring efter nyår och jag tycker att det är på sin plats att alla svenska kommuner ställer upp och tar sin del av ansvaret. Lika många invandrare per capita i samtliga kommuner hade varit drömmen.
Sedan kan man ju diskutera en massa andra frågor kring det temat!

Svar: Dilemmat för små kommuner är att man harhelt enkelt inga bostäder som står tomma och väntar på att fyllas. Det har ganska länge varit i princip helt olönsamt att bygga hyreslägenheter och de gamla som finns är redan bebodda av äldre som flyttat ur sina hus och ungdomar som nyss flyttat hemifrån. Det finns heller inga tomma skollokaler som väntar på nya elever och inga lärare anställda. Det har inte varit av snålhet eller ondska som kommuner tackat nej till erbjudandet att ta emot flyktingar. Man har helt enkelt inte haft kapacitet att ordna med en värdig tillvaro för grupper av nya invånare. Sen tycker jag det är upprörande att Sverige premierar de kriminella ligor som smugglar hit flyktingar för ungefär 100.000 kr styck, genom att endast ta emot den vägen. Man skulle ha kunnat hämta de mest skyddsbehövande ur FNs flyktingläger i området istället under ordnade former, så som Finland gör. Eller hjälpt till med stöd i närområdet. Det är också alarmerande att Sverige inte haren ordentlig identitetskontroll av dem som kommer hit. Vi riskerar att bli basen för internationell kriminalitet med droghandel, trafficing osv. Nej, just nu känns den svenska flyktingpolitiken havererad. Synd för vi hade behövt ge hjälp som kunde ha fungerat långsiktigt. Nu riskerar vi att få in SD i regering efter nästa val och det vill de flesta av oss inte. .
Inga Magnusson

Postat av: Herta

Pepparrotskött är kalasat, i varje fall i vårt hem. Ingen vardgmat alltså inte:)

Svar: Himla gott, särskilt på älg!
Inga Magnusson

2013-11-24 @ 17:25:00
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se
Postat av: Suss

Jag skulle bli överlycklig om någon bjöd mig på pepparrotskött. Det har jag inte ätit sedan modern gjorde det och det är åratal sedan kan du säkert förstå. Undrar om jag skulle ge mig på ett försök någon gång?

Svar: Om man gör som i kokboken så det omöjligt att misslyckas. Och man får tre middagar för besväret; en med kött och potatis, en med soppa av buljongen, en med en kanongod Pyttipanna på resterna så jag skalar alltid för många potatisar när jag kokar till själva pepparrotsköttsdagen.
Inga Magnusson

2013-11-24 @ 23:21:10
URL: http://leontina.blogg.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Det är knappast de små kommunerna som vögrar flyktingar. Det är snarare de mest välbärgade som Lidingö Solna Danderyd Vellinge (en halvrasistisk Skånekummun.)

Visst är det ett problem med flyktingsmugglare. Småpartierna i alliansen har ju föreslagit att man ska kunna söka asyl vi d ambassaderna i respektive land men moderaterna vägrar. Det skulle slå undan benen för flyktingsmugglarna.

Svar: Jodå, det är små kommuner exempelvis Årjäng som inte har haft möjlighet att ta emot stora grupper av flyktingar. Välbärgade kommuner finns inte så många, deras insats måste vara marginell. Nu kommer Årjäng att tvingas ta emot flyktingar med Uppehållstillstånd plus att vi har en stor grupp flyktingar på ett asylantboende på en camping. Anledningen till att man inte velat ta emot via ambassaderna är att man säger sig inte kunna ta emot så många !!! Det blir ju helt absurt. Bättre att sätta ett tak då och ta emot på anständiga vägar istället för det som pågår nu. Det som sker nu är absurt
Inga Magnusson

2013-11-26 @ 00:32:52
Postat av: Lennart Carlstedt

Vellinge är en av de rikaste kommunerna i Sverige som konsekvent vägrat ta emot flyktingar.

Svar: Säkert är det så, men majoriteten av den som vägrat eller varit återhållssamma med flyktingmottagningär mindre kommuner som saknat bostäder o andra möjligheter till ett värdigt mottagande. Nu sitter flera tusen flyktingar fast i statens asylboenden pga att det inte funnits plats i kommunerna och efter nyår ska de alltså ut o placeras i kommunerna. Det kommer att bli en kalabalik som skänker SD många nya röster utan att partiet behöver lyfta ett finger o det är det värsta med den här flyktinghanteringen. Ännu absurdare är att flera tusen av dem som bor i asylboendena är flyktingar som ej får uppehållstillstånd men som isaknar id - handlingar o därför inte kan utvisas ! Detta är ett haveri. Många nya anställdes på migrationsverket förra året o 500 nya ska anställas nästa år.
Inga Magnusson

2013-11-26 @ 23:32:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback