Var är mina pengar???

Alltså, vi har ju en del penningtransaktioner via bank med andra länder. Men var är pengarna i mellanrummet mellan den tidpunkt de lämnar avsändaren tills dess de kommer hit??? Den senaste överföringen,  tog bevisligen fem dagar! Var finns pengarna då? Vem disponerar beloppet? Och vad sker med det? Hur hanteras det?
 
För rimligen så ska det kunna gå med blixtens hastighet att överföra pengarna mellan oss. Ett klick på datorn via banken.
 
Om man föreställer sig alla penningbelopp som skickas hit och dit under en dag i världen så är det förstås svindlande summor, summor av en storlek som jag inte ens kan föreställa mig. Någon måste ju ändå kallt räkna med att de här beloppen finns där, tillgängliga, hela tiden. Någon disponerar gigantiska tillgångar, fast de hela tiden är i ett omlopp.  Ja, egentligen ett slags ägande, eftersom allt som kontinuerligt töms ur, hela tiden fylls på i samma utsträckning. Det måste vara riskfritt att använda de här penningmängderna för spekulation, investeringar, säkerheter eller vad som helst.
 
Vågar man gissa att pengarna hålls kvar i fem dagar (eller mer eller mindre) med beräkning? Det är inte intressant att skynda på, för då förlorar bankerna  möjligheten att använda dem för egen räkning i det tidsmässiga mellanrummet mellan avsändare och mottagare?
 
Nu vill jag inte alls klaga på mitt bankkontor för där får jag suverän hjälp. Min kritik och mina frågor går till internationella banker som system.
 
Cervenka skrev för länge sedan en krönika som snuddar vid ämnet. Den är mycket intressant!
http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/tror-du-att-pengarna-finns-kvar-pa-banken_8080866.svd
 
 

Kommentarer
Postat av: Christer

Tyvärr! De så kallade Float-dagarna tycks vi aldrig kunna komma ifrån.
Christer

Svar: Aha, det är så de heter på proffsspråk, Floatdagar? Pengarna flyter omkring? Fast jag tror ju inte att de flyter omkring, jag tror att de placeras och tjänar pengar åt bankerna under de här dagarna. Floatdagar diskuteras aldrig och jag antar att några har intresse i att de inte ska uppmärksammas.
Inga Magnusson

2013-06-05 @ 22:19:25
Postat av: Lennart Carlstedt

Jag tror som du - det är säkert någon som tjänar pengar på dem. Att tjäna pengar på pengar är ju populärt numera..

2013-06-05 @ 23:12:16
Postat av: AnnaKK

Jag säger bara Panaxia! Skulle tro att bankerna gör ungefär lika dant, men det kommer väl inte att bli helt uppenbart förrän den dagen nån av dem också konkursar - men då lär det nog märkas att pengarna har varit på lite andra håll också, och inte bara på väg från det ena kontot till det andra... <:-I

Postat av: Veiken

Vi har många gånger funderat i dom banorna. Jag tror att banken tjänar massor på att hålla inne pengar så länge som möjligt!

2013-06-06 @ 20:23:40
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback