Skolnedläggning fattade kommunfullmäktige ...

... beslut om igår kväll, måndag. På grund av hot mot kommunalrådet Katarina J så fanns  fyra  poliser i själva möteslokalen och hundpatrull i terrängen utanför! Hoten har framförts av personer som vill försvara de små bygdeskolorna.
 
Vilka ska vi få i framtiden som vill bli bärare av det demokratiska system som vår grundlag vilar på?  Det är absurt att  skillnader i åsikt ska leda till så allvarliga hotelser att det krävs polisbeskydd för att genomföra normala beslutsprocesser i kommunpolitiken! 
 
Bakgrunden till åtgärderna vid fullmäktigemötet är enstaka hot som uppfattats som så allvarliga av polisen att skydd erbjöds. Det finns även en stämning som kan ses som allmänt otäck där byskoleförsvarare i media och på nätet fokuserar på  person istället för att argumentera  i sak. Man verkar glömma att det finns en klar majoritet, två tredjedelar, i kommunfullmäktige, för att genomföra den nya skolorganisationen. Det är inte en persons idé eller verk, det finns ett starkt demokratiskt stöd bakom det förslag som nu beslutats om. Självklart ska både  förslag och beslut kunna kritiseras men just nu liknar den personfixerade kritiken mer ren förföljelse / trakasserier av en förtroendevald, än en debatt i sak.
 
Jag har ju följt detta en tid på avstånd och jag har lärt mig saker om människor som jag inte ville veta. Jag är exempelvis några illusioner fattigare när det gäller vuxna människors förmåga att hantera nätet som forum, trodde att det var ett dilemma bland de unga. Men nu undrar jag om inte barn och ungdomar ändå har en större varsamhet än vuxna i umgänget på nätet.  
 
Det borde vara en medialt uppmärksammad sensation att ett normalt kommunalt fullmäktigemöte genomförs med den här typen av polisbevakning, men jag gissar att inte en enda rad kommer att skrivas om detta i NWT. Däremot kommer säkert beslutets kritiska röster att få ett rejält utrymme. Men det är ju bara en gissning!

Kommentarer
Postat av: Henrik på Lakeviken

Har under dagen läst på sociala medier om reaktioner på polisens närvaro. Det skrämmer mig när man skämtar och flyttar fokuset på polisens närvaro när samtliga vet att det framförts hot mot Katarina. Jag hoppas att nedanstående citat är skrivet i frustration och besvikelse:

"Om polisens närvaro gällde att upprätthålla den allmänna ordningen vid mötet eller avsåg den pågående korruptionsutredningen framgick inte."


Svar: Dålig stil att försöka skämta bort de hot som framförts. Det är polisen som bedömt hoten så allvarliga att man erbjudit skydd. Det är allvarligt med hot av den här typen, polisen erbjuder inte skydd utan goda skäl och skämtandet som en del byskoleförsvarare använder säger väl en del om värderingarna i det här sammanhanget. En del om hur ansvarslöst man hanterar nätet som maktfaktor.
Inga Magnusson

2013-06-25 @ 17:46:46
Postat av: Josephine

om du visste... jag har sett saker som skrivits i ett 'slutet' forum av en präst. Vad han inte tänkte på var att där minnsan fanns fler än bara hans kompisar så det som skrevs kopierades och vidarebefodrades.

Om de tror att de kan fortsätta att vara 'anonyma' och oemotsagda så bedrar de sig - ut i ljuset med dem och få dem att skämmas!! och om du vet vilka det är som hotar så varför inte kontakta dem via telefon eller knacka på dörren tillsammans med likasinnade som har fått nog?

Eller be en journalist följa upp det ordentligt? - Be honom/henne att fråga folk i gemen hur de reagerar när de får veta att grannen beter sig som ett svin.

Genom ordentliga samtal kanske sunt förnuft kan väckas.

Svar: Man tycker att de polisanmälningar som gjorts borde väcka till eftertanke men det är tydligen lätt att dras med och lite i taget dra ner gränsen för etik.
Inga Magnusson

Postat av: Josephine i Bryssel

Jag minns i Haag, hos en äldre man - grannarna ovanför hade dumpat grovsopor precis utanför hans lägenhetsdörr på bottenvåningen. Vid tillfälle såg jag två unga tjejer komma ut från huset och jag frågade dem om de visste vems soporna var och den ena som inte var så smart sa att det var deras. Följande vecka såg jag mamman och sa till henne att sådär kunde de bara inte göra. Hon sa att det inte var deras men jag sa att deras dotter sagt att det visste var deras. Hennes make dök upp och jag fortsatte - sa att deras granen var en snäll äldre man som absolut inte gjorde något väsen av sig och att det inte var rätt mot honom att de gjorde som de gjorde. Vet du vad de svarade? "Ring polisen då" Jag blev verkligen skitförbannad - Varför i allsindar ska jag ringa polisen när jag står och pratar med er nu!?!?! Vem de ville inte lyssna. :-( :-(

Svar: Ja, det kallas civilkurage väl! Mer av det tack!
Inga Magnusson

2013-06-29 @ 10:31:21
URL: http://giraffen197.webblogg.se
Postat av: Josephine i Bryssel

Men det är detta jag menar att fler av oss måste göra! "Sköt dig själv och skit i andra" fungerar inte, vi måste reagera - prata MED varandra, polisen kan inte göra sånt som varje medborgare borde göra. Det finns ett afrikanskt ordspråk som säger att det krävs en hel by för att uppfostra ett barn och det ligger mycket i det. Polisanmälningar och hot om straff kanske inte är det mest effektiva? grannar som bryr sig kanske kan åstadkomma mer?

Svar: Jag gillar uttrycket att det krävs en hel by för att fostra ett barn. Det ligger mycket i det, alla måste hjälpas åt och upprätthålla något slags etik i umgänget och inte sjunka ner till en låg nivå.
Inga Magnusson

2013-06-29 @ 10:35:40
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback