Skolan - politiskt slagfält!

Skolan har alltmer blivit ett politiskt slagfält, där partierna bjuder över varandra i, till intet förpliktigande, populism. Alla säger att adminstrationen ska minska (men ingen vill konkretisera vad som ska tas bort!), alla vill ha mer av allt = läsa, skriva, räkna, idrott, estetiska ämnen osv ( men ingen vill minska på nåt, skola 24 timmar om dygnet???), lärarlönerna ska höjas (men hur när de är resultat av förhandlingar mellan kommuner och fack - ingen kan ju tvinga fram nåt uppifrån?). Drömmen vore förstås om de politiska partierna kunde ta skolans problem på allvar och istället samsas om åtminstone några långsiktiga lösningar som alla ställer sig bakom och som kan få gälla oavsett vilken majoritet vi har efter varje nytt val, exempelvis förstatligande av skolan. Det som pågår nu med nya utspel i media varje vecka leder ingenstans!
http://www.dn.se/debatt/ge-estetiska-amnen-en-starkare-stallning-i-skolan/   
http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16969038.ab

Kommentarer
Postat av: Lena

Jag undrar om vi hinner uppleva att skolan blir statlig igen? Det tror jag är den enda lösningen på förvirringen. Det blir i alla fall inga godtyckliga kommunala beslut som bestämmer barns framtid.

Svar: Det är rimligt att den nivå i samhället som beslutar om kvaliteten på en verksamhet också är den som betalar för den fullt ut. Det är ju staten som sätter upp elevernas mål i läroplaner och kursplaner, då borde det också vara staten som ser till att det finns resurser och andra möjligheter för dem att nå målen. Att sätta upp höga och dyrbara mål (väljarfjäsk!) och hoppas att kommunerna sen ska betala kalaset blir ologiskt och fungerar uppenbarligen inte. En återgång till statens ansvar för skolan tror jag, liksom du, är en förutsättning för att det ska bli bättre.
Inga Magnusson

2013-06-16 @ 10:18:28
Postat av: Marie

Bra skrivet! Det var ord och inga visor det! Håller med om precis allt.

Postat av: Znogge

Som vanligt är det mest mycket snack och lite verkstad när det gäller skolan. Jag vill se förändringar innan jag tror på dem! Rättningen av nationella proven i åk 6 samt inrapporteringen av dem var ett mastodontjobb och fler ska det bli... Ja, ja, man är minst sagt luttrad vid det här laget!

Svar: Tekniken för att förenkla finns redan. Staten kunde betala för en bärbar dator till alla elever i årskurs 6. de får sen gör nationella proven digitalt, dras svar går direkt till nationell myndighet som också rättar. Då slipper vi misstankar om att vissa skolor och lärare glädjerättar. Sen finns det provdelar som inte går att genomföra så, men en hel del i alla fall
Inga Magnusson

2013-06-16 @ 10:58:54
URL: http://znogge.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback