Nu slänger jag den!

Kycklingen jag lagade i min nyinköpta Römertopf blev jättegod. Sen diskade jag den och lät den torka omsorgsfullt. Den luktade i alla fall inuti när jag öppnade locket. Sen diskade jag en gång till och lät den vädra i flera dagar. Den luktar i alla fall. Nu slänger jag den, kan inte tänka mig att laga mat i nåt som stinker. Min lergryte-epok blev inte lång, bara ett par veckor. Och inte ska den få stå i källaren och skräpa.
 
Hej förresten till Gunnel från Åmål som läser min blogg, som jag inte vet vem det är. Marianne berättade idag. Klart ni  är välkomna  in på en fika när du är åt Årjängshållet.

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Här är ett tips:Blanda 1 del ättika med 2 delar salt och 4 delar vatten. Doppa grytan i denna lösning och låt den dra i ca 2 dygn. Skölj noga (!) och upprepa om lukten är kvar.

Svar: Ok, en sista chans!
Inga Magnusson

2013-06-12 @ 22:45:32
Postat av: Hannele på Hisingen

Dottern älskar den! Maten blir saftig och god, lämna på loppis, mycket eftertraktad.

Svar: Nja, jag får fundera om jag ska ge den en chans till med ättika och salt enligt bloggtips.
Inga Magnusson

Postat av: tant Hannele

Poängen med lergryta är att den inte ska rengöras typ, varmvatten och gnugga med diskborste, inget typ stålull... Ungefär som en järngryta, järnstekpanna, som rengörs direkt efter användning, helst när det är varmt, utan diskmedel... Det sa även Sverker Olofsson i Plus. Min järnstekpanna är säkert 40 år...

Svar: Jag gjorde som du skrev men det blev nog nåt fel ändå eftersom den luktar illa. Järngrytor och stekpannor har jag som är decenniegamla och i god funktion, hanterar dem också direkt med rengöring och utan diskmedel.
Inga Magnusson

2013-06-13 @ 07:26:01
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Hannele

sen ska du inte stänga, utan lägga locken i varandra, luftigt. Vet inte vad som luktar, men lergrytor och järngrytor ska helst diskas snabbt... bästa resultat om de fortfarande är lite varma, så lossnar fettet lättare.

2013-06-13 @ 10:06:42
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Hannele

Och att lergrytan ska ligga i vatten någon timme INNAN användning, det vet du väl?

Svar: Mmmm det gjorde jag.
Inga Magnusson

2013-06-13 @ 10:07:57
URL: http://hannelesbibliotek.blogspot.com/
Postat av: Gunvor Andersson

Har alltid sköljt och borstat grytan i hett vatten och om något bränt fast så har jag hällt i vatten och ställt in den i ugnen så det kokat ur. Det har alltid fungerat. Det enda jag kan tänka är att grytan stod varmt och länge innan den diskades.

Dessutom har jag bara använt den för kött och gränsaker, aldrig fisk för att inte förstöra smaken.

Svar: Ja, den stod länge med mat i efteråt, det var nog felet.
Inga Magnusson

2013-06-13 @ 17:25:21
URL: http://svenska.iedior.se
Postat av: Inger Maryissa

Samma hände för mig när jag hade en lergryta
den var så svår att få ren och luktfri......det var för mycket jobb med den

Svar: Aha, en till som haft rengöringsproblem med lergryta. Antagligen lät jag den stå för länge med mat i. Det fick svalna i den till dagen därpå. Men jag ska testa med ättika o salt ett par dagar enligt tips från Carlstedt Lennart.
Inga Magnusson

2013-06-14 @ 20:43:26
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Gunnel Malmberg

Hej svejs, jag hade en så'n lergryta för många år sedan och jag tyckte att maten blev supergod, men grytan var svår att hålla ren, så den blev bortsorterad vid någon flytt.
Nu, många år senare, så har jag hittat en helt annan typ av lergryta och eftersom jag tyckte så mycket om den så bestämde jag mig för att direktimportera den till Sverige.
Hör av dig till mig om du fortfarande vill laga mat i lergryta, men vill testa en annan modell.

Med vänlig hälsning / Gunnel Malmberg
www.karott.se

Svar: Jag har nog gett upp lergrytematlagningen. Slet med att få ren den jag köpte, så nu får det vara. Jag använder järngrytan istället vid ugnsmatlagning. Men tack ändå för erbjudandet!
Inga Magnusson

2014-02-17 @ 23:56:44
URL: http://www.lergrytor.blogspot.se
Postat av: Anonym

Ställ grytan i blöt ,precis som innan matlagning, så den mättas med fuktighet i godset,så kan du utan problem köra den i diskmaskinen. Easy,piecy !

Svar: Synd att ditt tips kom försent. Den är slängd för länge sedan, men tack i alla fall.
Inga Magnusson

2014-12-11 @ 18:18:27
Postat av: Milos

Lergrytor skall man inte diska med diskmedel utan det ska lukta lite det är inget fel, vilket ger det smak till nästkommande rätt. Ju mer man använder och lagar i den så blandas smakerna och ger karaktär till rätten som lagas i lergrytan. Missfärgningar i lergrytan är helt normalt. Som en järngryta. Lukta i järngrytan så kommer du känna dofter av det man lagat i den. Det är just det som är vitsen. Gamla människor säger oftast att det alltid blir godast att laga i järngrytor och lergrytor smakmässigt just för att smaker blandas. Jag har en lergryta jag köpt utomlands. Jag blev instruerad att innan första användningen så kall jag gnida in grytan och locket invändigt i fett (helst animaliskt) och sen strö över finit majsmjöl som när man bröar en form och sen in i ugnen på hög värme så att man "bränner in"lergrytan. Efter detta borstar man bara ur grytan med vatten. Detta impregnerar lergrytan och skapar en fin karaktär till maträtterna., liten tuch av rökighet men bara så lite att man knappt känner det. Därefter behöver man aldrig blötlägga grytan utan bara laga direkt och borsta ur efter användning utan diskmedel. Maträtterna blir helt fantastiska och smaken gudomlig. Det är så man lagar i lergryta i de sydliga länderna och de gamla Romariket. Blötläggningen är en ny företeelse med den fina porösa leran som man kan framställa idag vilket man inte kunde få fram förr utan använde denna metod som jag beskriver ova. lergrytan som jag har är handgjort helt fantastiskt fint mönstrad. Leran som den är gjord av är just för matkärl enligt gammal tradition. Jag har fina bilder för den matlagnings intresserade hur grytan ser ut efter några års användning.
Hoppas jag inte rörde till det för er men ville delge mina erfarenheter och kunskap.

Svar: Tack för info om lergryta! Jag gjorde nog helt fel inser jag. Önskar att jag vetat detta innan jag slängde min gryta, eller rättare sagt vetat detta direkt när jag köpt den.
Inga Magnusson

2016-09-17 @ 00:51:05
Postat av: Ingrid

Har inte använt min lergryta på länge men hittade en bra receptbok för lergrytor så nu använder jag den. När vår mellandotter var i Usa lagade de en del mat i lergryta
och rengjorde den med BIKARBONAT,
Häll i het vatten i grytan låt stå en stund. Töm ur det mesta av vattnet och strö i några matskedar bikarbonat! Har aldrig haft någon lukt i vår. Lycka till!

Svar: Tack för tips! Fast jag har slängt min lergryta för länge sedan och det blir nog ingen ny. ;-))
Inga Magnusson

2019-05-21 @ 20:16:14

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback