Nu slänger jag den!
Här är ett tips:Blanda 1 del ättika med 2 delar salt och 4 delar vatten. Doppa grytan i denna lösning och låt den dra i ca 2 dygn. Skölj noga (!) och upprepa om lukten är kvar.
Dottern älskar den! Maten blir saftig och god, lämna på loppis, mycket eftertraktad.
Poängen med lergryta är att den inte ska rengöras typ, varmvatten och gnugga med diskborste, inget typ stålull... Ungefär som en järngryta, järnstekpanna, som rengörs direkt efter användning, helst när det är varmt, utan diskmedel... Det sa även Sverker Olofsson i Plus. Min järnstekpanna är säkert 40 år...
sen ska du inte stänga, utan lägga locken i varandra, luftigt. Vet inte vad som luktar, men lergrytor och järngrytor ska helst diskas snabbt... bästa resultat om de fortfarande är lite varma, så lossnar fettet lättare.
Och att lergrytan ska ligga i vatten någon timme INNAN användning, det vet du väl?
Har alltid sköljt och borstat grytan i hett vatten och om något bränt fast så har jag hällt i vatten och ställt in den i ugnen så det kokat ur. Det har alltid fungerat. Det enda jag kan tänka är att grytan stod varmt och länge innan den diskades.
Dessutom har jag bara använt den för kött och gränsaker, aldrig fisk för att inte förstöra smaken.
Samma hände för mig när jag hade en lergryta
den var så svår att få ren och luktfri......det var för mycket jobb med den
Hej svejs, jag hade en så'n lergryta för många år sedan och jag tyckte att maten blev supergod, men grytan var svår att hålla ren, så den blev bortsorterad vid någon flytt.
Nu, många år senare, så har jag hittat en helt annan typ av lergryta och eftersom jag tyckte så mycket om den så bestämde jag mig för att direktimportera den till Sverige.
Hör av dig till mig om du fortfarande vill laga mat i lergryta, men vill testa en annan modell.
Med vänlig hälsning / Gunnel Malmberg
www.karott.se
Ställ grytan i blöt ,precis som innan matlagning, så den mättas med fuktighet i godset,så kan du utan problem köra den i diskmaskinen. Easy,piecy !
Lergrytor skall man inte diska med diskmedel utan det ska lukta lite det är inget fel, vilket ger det smak till nästkommande rätt. Ju mer man använder och lagar i den så blandas smakerna och ger karaktär till rätten som lagas i lergrytan. Missfärgningar i lergrytan är helt normalt. Som en järngryta. Lukta i järngrytan så kommer du känna dofter av det man lagat i den. Det är just det som är vitsen. Gamla människor säger oftast att det alltid blir godast att laga i järngrytor och lergrytor smakmässigt just för att smaker blandas. Jag har en lergryta jag köpt utomlands. Jag blev instruerad att innan första användningen så kall jag gnida in grytan och locket invändigt i fett (helst animaliskt) och sen strö över finit majsmjöl som när man bröar en form och sen in i ugnen på hög värme så att man "bränner in"lergrytan. Efter detta borstar man bara ur grytan med vatten. Detta impregnerar lergrytan och skapar en fin karaktär till maträtterna., liten tuch av rökighet men bara så lite att man knappt känner det. Därefter behöver man aldrig blötlägga grytan utan bara laga direkt och borsta ur efter användning utan diskmedel. Maträtterna blir helt fantastiska och smaken gudomlig. Det är så man lagar i lergryta i de sydliga länderna och de gamla Romariket. Blötläggningen är en ny företeelse med den fina porösa leran som man kan framställa idag vilket man inte kunde få fram förr utan använde denna metod som jag beskriver ova. lergrytan som jag har är handgjort helt fantastiskt fint mönstrad. Leran som den är gjord av är just för matkärl enligt gammal tradition. Jag har fina bilder för den matlagnings intresserade hur grytan ser ut efter några års användning.
Hoppas jag inte rörde till det för er men ville delge mina erfarenheter och kunskap.
Har inte använt min lergryta på länge men hittade en bra receptbok för lergrytor så nu använder jag den. När vår mellandotter var i Usa lagade de en del mat i lergryta
och rengjorde den med BIKARBONAT,
Häll i het vatten i grytan låt stå en stund. Töm ur det mesta av vattnet och strö i några matskedar bikarbonat! Har aldrig haft någon lukt i vår. Lycka till!