Mat är kul!
Jag gillar att laga mat från grunden när jag har tid och inte behöver jäkta. Det blev en dag med produktion av olika maträtter av älgkött till ett slags halvfabrikat som går att variera vid tillagning. Älg och annat vilt är basfödan här hos oss och vi använder det på olika sätt. En del funkar att förbereda så här som jag gjorde idag, en del måste lagas till direkt exempelvis tjälknöl. Med ett rejält förråd halvlagat i boxen så blir matlagningen enkel en tid framöver och jag får mat som jag känner till innehållet i till 100 %, k
Jag malde så där sex kilo älgfärs. Älgfärsen är mald när vi får den men jag förbättrar den lite genom att blanda med älgkött som jag skär rent ordentligt så bara köttet kommer med, inga senor eller annat. Och så en del fläskkött förstås, men inte så mycket. Lök passar jag på att mala med eftersom det ändå ska vara där till slut. Jag brukar mala två gånger men löken var så grov så jag malde en tredje gång. Vet inte om det blir bra, får kolla när jag gjort maträtter av det hela. En del av den färdiga färsen frös jag i små platta paket som går att tina snabbt och göra köttbullar av. En del fräste jag i smör med ännu mer lök till något jag kallar älgfräs som jag frös ner i platta plastburkar. Det kan tinas upp snabbt och användas till köttfärssoppa, köttfärssås, varma smörgåsar osv. Himla lättvindigt och användbart, går alltid åt snabbt även om jag gör mycket. Älgfräs nedan.
Medan jag malde och stod i så kokade en omgång älgkött tillsammans med lagerblad, salt, morötter, pepparkorn och lök. Det frös jag ner i två stora burkar för att ha till pepparrotskött. Buljongen blir så pass mycket att det räcker till en soppa också.
Sist gjorde jag grytbitarna, skar rent kött ordentligt från senor och annat, brynte dem noga tillsammans med lök, spädde med buljong, kokade en stund och när det kallnat frös jag ner i tre burkar. Det blir en bas för älggryta som man kan lägga olika grönsaker och kryddor i, allt efter humör.
Det som blev kvar gladde de fyrbente i familjen. Hundarna älskar verkligen kött och hugger i sig. Det är nog sån mat de borde äta alltid, det får man i alla fall en känsla av när de för en gångs skull får bara kött.
Känns himla präktigt att hålla på med sånt här, lite Ria Wägnerstuk över det hela, om nu någon annan är gammal nog att minnas hennes snusförnumstiga teveprogram med husmanskost och den bakåtvända vinkningen! Det var långt ifrån dagens sofistikerade mästerkockstävlingar, men trevligt småpratande och i ett långsamt tempo utan stress och tårar.
Kommentarer
Svar:
Ja, köttet har varit fryst, jag tinar upp det (och fryser in igen). Rent älgkött i större stycken och färs. Det funkar bra så länge man inte har blandat med något fett, då håller det sig bara tre månader utan att smaka härsket. Roligt att du minns Ria också, det måste ha varit i början på 60-talet.
Inga Magnusson
Svar:
Ja, jag ville förr inte gärna tina upp och frysa in igen, det hade jag lärt mig av min mamma och av hushållsskolan som jag gick på ett år (herregud så länge sen det känns!), men jag fann ut att det jag gör nu är bästa sättet att få användning för allt älgkött vi får. Det kommer till oss en gång per år och som sagt så fort jag blandat med något fett så håller det sig inte länge så det här är ett sätt att kunna laga till det kontinuerligt. Jag vet inget alternativ till detta, inget alternativ som är lika lättvindigt i alla fall.
Jag är inte säker på när jag såg Ria, vi fick teve 1960 tror jag, nåt svartvitt grynigt såg vi då, men Ria kom betydligt senare, hon var då inte grynig. Det stämmer nog med din beräkning.
Inga Magnusson
Svar:
Det du lagade låter smarrigt, men ovanligt för oss här i SVerige. Anka äter vi nog aldrig, fast vi skulle förstås göra det om vi hade egna.
Inga Magnusson
Svar:
Vad kan ersätta bly som ammunition?
Inga Magnusson
Svar:
Tja, så här har jag hållit på i många år nu, stor-matlagning med jämna mellanrum. Kanske var det ännu mer på den tiden vi hade egna djur. Det känns bra att göra mat som man känner ursprunget till.
Inga Magnusson
Svar:
Jag kan ju inte men frågade gubben. Svaret är att det går tydligen inte att fullt ut ersätta bly i jaktsammanhang. Dessutom lär bly som finns i bunden form som i ammuntion inte avge särskilt mycket giftigt. Man har vägt kulor som legat ute i hindratals år o de lär ha samma vikt idag.
Inga Magnusson
Svar:
Men jag följer med nyfikenhet din matlagning o de där grillsåserna ska jag testa nästa vecka.
Inga Magnusson
Trackback