Domen i Högelian

 Vi var alltså på Domen i Högelian igår kväll lördag. Här har regelmässigt ordnats konserter av olika slag några år nu och vi har tänkt åka dit, men det har inte blivit av. Det var också intressant förstås att se byggnationen på gården.
 
 Själva Domen är uppbyggd på en grundstomme av stål med  träpanel och fartygsinsolering i väggar o tak.  Den är konstruerad utifrån god akustik och ljudet  var en trevlig upplevelse. Sittande publik ryms max så där 50 - 60 personer skulle jag gissa. Det finns en utomhusscen också och grillplatser i trädgården.
 
Björn och Bente bor på gården och Björn berättar här om Domen. Han visar dopfunten som gjordes av en Ikeaskål och ikonbilder. (Det vita suddiga på bilden längst ner är inte ett Domen-spöke utan en person som  inte vill synas på nätet. Det får man självklart respektera.)
 
Just nu byggs här något som jag tror blir en samlingslokal och på övervåningen övernattningsrum "munkceller"
 för gäster och musiker som uppträder här. Vi bjöds in att gå upp och kolla. Rummen var små men vackra i aspträ med takfönster.  På gården hålls kurser i meditation tror jag och andra aktiviteter av den typen. Allt presenteras på hemsidan som finns länkad här nedan.
 
http://domenihogelian.com/Domen_i_Hogelian/Velkommen.html
http://domenihogelian.com/Domen_i_Hogelian/Bilder_Pictures.html
http://domenihogelian.com/Domen_i_Hogelian/Program.html
 
http://sv.wikipedia.org/wiki/Teresa_av_%C3%81vila 
http://tidningenkulturen.se/artiklar/ess-mainmenu-57/religion-mainmenu-133/5476-teresa-av-avila-ett-helgon-foer-var-tid 
http://www.karmel.se/arborelius_5.pdf
http://www.katoliknu.se/html/bskp_teresa_avila.htm
 
 
 
"Love Your Way" kallar sig trion som vi lyssnade till i kvällens konsert. De framförde egna (tror jag) kompositioner + arrangemang i en lite ovanlig  genre, kanske likt Björk, med  en blandning av folksång och rytm, framförda i pendling mellan falsettsång (huvudtoner)  och brösttoner. Det var ovanligt för våra öron men inte fel. Kanske hade en så lång konsert som denna vunnit på lite mer variation, eventuellt instrumentella solon exempelvis, eller mer fartigt, rockigt som omväxling till det mer meditativa och inlevelsefulla. Stark känsla i musik är fängslande och engagerar sin publik, men kan bli lite för mycket på en gång. Det är  ju uppenbarligen duktiga musiker som behärskar ett brett musikaliskt spektra.
 
Mest spännande var förstås "stålpannan" ( "steelpan" eller "steeldrum"). Den är en sorts metallskål med fält av olika tjocklek vilka ger olika toner när man slår på dem med metallstavar (var det väl?) Instrumentet kommer från Jamaica och där har man visst hela orkestrar med de här. Det lät intressant och ljudet blev olika beroende på var man placerade sig i lokalen (!)
 
Vi kommer att hålla koll på vilka konserter man anordnar på Domen och återkomma, om inte annat så på Göran Samuelsson i oktober (25:e tror jag) om vi är hemma då och inte på Norrlandsjakt.
 
Scrolla gärna ner på bloggen och kolla på ko-bilderna från nya ladugården på Guterud!
 

Kommentarer
Postat av: AnnaKK

Vilket spännande bygge - det där med akustik är ju en hel vetenskap, men jag kan tänka mej att en form som på det rummet gör en hel del på ljudvågorna. :-)

Jag och maken var på en fest i byns gamla bygdegård igårkväll. Den ska läggas ner och avyttras nu, för det är ingen som är intresserad av att driva bygdegårdsföreningen längre. De som har suttit med i styrelsen de senaste åren har väl mer gjort det av tvång än egen fri vilja, eller hur man ska uttrycka saken - och då funkar det ju inte i längden. Så det här var slutfesten!

Och jag kunde än en gång konstatera att den lokalen är hemsk angående ljudet - så det ska åtminstone bli bra för mina stackars öron att aldrig mer behöva utstå det! Först ett hiskeligt sorl från alla som pratar med varann överallt under måltiden, och allt slamrande och skrapande från möblerna - jag kunde nätt och jämt höra vad mina närmaste bordsgrannar sa (skrek!?) på grund av allt det andra oväsendet. Och sen levande musik efter det... INTE bra för min tinnitus!!! 8-X

Trevlig söndag på dej!! :-)

Svar: Va synd att er bygdegård läggs ner! Bygdegårdar är inte lätt att driva och få att gå runt. Vi har en som vi kallar Tjolitta här med samma typ av akustik som du beskriver. Musiken kommer tillbaka till orkestern från väggen mitt emot, fast en ton senare, inte så lätt att spela där sägs det. ;-)

Jag o gubben var engagerade i det några år i samband med en stor renovering och det var i o för sig roligt men tidskrävande. Sen kändes det som att några andra får dra lasset så att vi turas om på något vis. Det har funkat hittills tack vare många goda krafter. Och det är viktigt för bygden att det finns en samlingslokal. -
Inga Magnusson

Postat av: Hannele på Hisingen

Mysigt det ser ut.

2013-06-02 @ 11:27:52
URL: http://hannelesparadis.blogspot.com/
Postat av: Znogge

Vilken spännande byggnad!

2013-06-02 @ 14:56:19
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: soffie

å vilket ställe vad fint och trevligt ni hade det, jättefina bilder...

2013-06-02 @ 21:16:19
URL: http://soffie69.blogg.se
Postat av: Veiken

Men så trevligt! Domen är verkligen fin inuti - till och med läcker. Jag gillar när man spelar på oljefat! Det blir en härlig klang om det är en duktig musiker som spelar!

Svar: Aha, du kallar det för oljefat? Ja, onekligen låter det så!
Inga Magnusson

2013-06-02 @ 21:56:05
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback