... gett kommunfullmäktige mandat att besluta om ev. skolnedläggning av Bön o Blomskogs skolor. Åtminstone är det så i mina ögon är väl bäst att jag tillägger. De som avstått från att rösta = 49 procent (man får väl ändå räkna med att de som avstått från sin möjlighet att påverka beslutet, menar att man lämnar beslutet till fullmäktige), sammanräknat med dem som sagt ja till nedläggning, blir ca 70 procent av de röstberättigade. Det stämmer också rätt väl med hur fullmäktigeledamöternas åsikter fördelar sig i den här frågan.
Det innebär att kommunfullmäktige, kan mot en betryggande bakgrund, besluta både i enlighet med sin egen majoritet och i enlighet med folkomröstningens resultat. Bra! Demokratin har segrat i den här folkomröstningen. Om man så vill så har Årjängs kommunfullmäktige segrat. Och det är bra, för detta var ingen fråga som lämpade sig för en folkomröstning. Att rycka ut två skolor, från ett långsiktigt skolorganisatoriskt / ekonomiskt beslut för hela kommunen, går egentligen inte.
Jag kan m.a.o. fortsätta hoppas att investeringsutrymmet när det gäller skolan kan få läggas på de lokalmässigt skröpliga skolorna i Årjängs tätort den här gången. Länge är det bygdeskolorna som fått nybyggt, ombyggt och tillbyggt. Årjängsbarnen, som ställts åt sidan i många år, kan äntligen bli prioriterade. Och barnen i hela Årjängs kommun kan få gå i skolor som svarar mot statens kvalitetskrav, dvs inte vara sämre ställda än barn från andra kommuner när de går till vidare studier eller jobb. Det är viktigt.
Så här ser det prelimininära resultatet ut, det ska kontrollräknas innan det blir slutgiltigt.
För tydlighetens skull; Årjäng Västra är delar av centrala Årjäng men också bl.a. Blomskog som berörs av beslutet direkt.
Av 7899 röstberättigade i Årjängs kommun så har endast 4029 valt att gå till val och lägga sin röst, de utgör 51 % procent, dvs c:a hälften av de röstberättigade, det är ju ett lågt valdeltagande i en folkomröstning som är rådgivande. Vad ger den för råd?
Och högst valdeltagande av dem som röstat är alltså från Töcksfors, där är det 67 % som röstat. I Årjängs centrala delar dvs Östra och Norra så är det en klar majoritet för att lägga ner skolorna i Bön o Blomskog, liksom i Sillerud. Frågan har m.a.o. en klart geografisk karaktär.
49 % av de röstberättigade i hela kommunen har valt att avstå från att rösta och eftersom de gjort det så kan man på goda grunder anta att de väljer bort sin påverkansmöjlighet och lämnar frågan till reguljära demokratiska institutioner att besluta = kommunfullmäktige.
I vanliga val så ligger valdeltagandet i Årjängs kommun på så där 65 - 70 %, men i folkomröstningen alltså på 51 %. Och hur man vrider o vänder på siffrorna så kvarstår faktum att av de röstberättigade i Årjängs kommun så är det bara ca. 30 procent som säger nej till att lägga ner de här två bygdeskolorna.
Valresultatet ska analyseras av politikerna och besked kommer hur man tolkar det och hur man vill gå vidare.
Uppdaterat måndag kväll: Jag har fått kommentarer från Kalle, Fredrik, Mattias, Linn och Anders. Jag publicerar inte era kommentarer eftersom jag inte vill gå in och debattera sifferexercis. Jag konstaterar bara att min tolkning är att de som valt att avstå från att rösta lämnar därmed över avgörandet till kommunfullmäktige, men det är min tro. Ni får tro vad ni vill. Eftersom ingen av oss någonsin kommer att få veta så är det meningslöst att tjafsa om det. Det vi alla vet och kan konstatera är att endast 30 % av de röstberättigade har sagt att de är emot nedläggningen av skolorna i Bön och Blomskog. Och det är en siffra som inte går att ifrågasätta.