"Mädchen für alles" ...

... är ett tyskt uttryck som jag tror saknar svensk motsvarighet; "En flicka / piga  för allt". Om jag har förstått rätt så handlade det om att när man inte hade råd att anställa en kokerska, en barnflicka, en städerska osv så anställde man en "Mädchen für alles" och det har nog i ursprunget i alla fall ingen ekivok anspelning.
 
När jag går in på Stefan Fölsters = Reforminstitutets hemsida så får jag känslan av det är just vad Stefan är; "En mädchen für alles". Det institut han så allvarsamt hänvisar till är enbart han själv. Han är chef och  har ingen mer anställd, ja inte ens några lokaler tror jag. Det är Stefan och hans dator, hemma hos honom verkar det som.
 
På hemsidan finns ganska luftigt beskrivet att han vill komma med idéer för utveckling av Sverige. Han lär ha slutat som chefsekonom på Svenskt Näringsliv för att kunna ta ut svängarna i debatten, kanske inte tokliberal men nåt åt det hållet och samarbetar delvis med Kristina Jonäng, en av de centerpartistiska nyliberalerna med ideéer om fri invandring osv.  Och tar ut svängarna gör S.F.  Han hyllar troféjakten som lösning på både ekonomiska och andra problem i Afrika (fast parallellen till Sverige ser jag inte, vilka svenska djurs  troféer kan dra oss ur ekonomisk kris???)  han gillar avregleringar av näringslivet, han tycker om att brukarna ska få makt i åldringsvården, han sprider idéer om hur man fick  duktiga studenter att bli lärare i England,  som föredöme framhålls att någon skola i USA har blivit bättre med prestationsbaserd lön för lärarna osv, osv.
 
Det är ganska spritt alltså i grunden.
 
Jag var inne på hemsidan för att studera hans forskning om hur invandrare påverkar sitt lokalsamhälle, men det fanns inget om den. Alltså är man hänvisad till de rätt knapphändiga uppgifterna i media. Och de gör mig fundersam:
 
Skiljer han på begreppen invandring och flyktingmottagning? För mig är det i dagens debatt två helt olika saker. Sverige har absolut tjänat på  invandring som skett sedan 1960-talet i landet. En stor del av den har varit  / fungerat som en arbetskraftsinvandring till de stora industriorter som Västerås, Södertälje, Göteborg osv. Den var nödvändig för landets snabba utveckling under den tiden. De invandrarna drogs till orter som behövde arbetskraft. De mer etablerade invandrarna / flyktingarna har också sökt sig till orter med låg arbetslöshet för att få jobb. Så det kanske inte är en slump att det finns ett samband mellan låg arbetslöshet och lite fler invandrare. Frågan är vad som kom först, jobben eller invandrarna? Hönan eller ägget?
 
Men med den stora flyktingmottagningen idag har kommunerna problem, problem att få fram bostäder och jobb och skola och försörjning. Den innebär bekymmer som måste kunna debatteras utan att genast locket ska läggas på med rasistsstämpel.  Och kommunerna behöver slippa höra att invandringen under alla omständigheter är positiv när man ska brottas med de praktiska problemen av en stor flyktingström.
 
Tvärtomsamband upplever jag att han vill få fram. De gamla bruksorterna har stora problem med ungdomsarbetslöshet, det har man i en del norrländska kommuner också. En del invandrartäta orter har också ungdomsarbetslöshet, men något lägre. SF vill på något sätt få det att framstå som om det finns samband mellan många invandrare och låg arbetslöshet  och tvärtom oavsett kontext.  Dvs man kan förledas att tro att om man nu skulle skicka iväg ett antal invandrare / flyktingar  till Forshaga så skulle med automatik ungdomsarbetslösheten där bli lägre.
 
Forshagas ungdomsarbetslöshet har orsaker i ortens historia. Jag kan förstå om kommunalrådet i Forshaga blir arg över att bli ett verktyg i Fölsters egen reklamkampanj, en reklamkampanj som har samma dilemma som en del av SD.s dvs man försöker slå blå dunster i ögonen på folk genom att presentera  alldeles för enkla samband, smala utdrag ur forskningsresultat som inte ens går att hitta, statistik som är sammansatt väldigt vinklat.
 
Han blandar procent och antal i sina slutsatser. x antal procent arbetslösa ungdomar i de gamla bruksorterna är summa summarum inte så många individer. men x minus 1 procent  arbetslösa ungdomar  i de stora städerna är väldigt många som numerär.
 
Detta är funderingar som jag får när jag hör om Stefan Fölsters tankar i ämnet invandringens betydelse, men som sagt, eftersom jag inte har hittat hans forskning så kan jag bara spekulerar utifrån den info som getts i media.
 http://www.dn.se/debatt/sociala-problem-vanligast-i-orter-med-fa-invandrare
http://www.expressen.se/nyheter/storre-problem-i-orter-med-liten-invandring/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/fler-invandrare-farre-problem_7883638.svd
http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5430817
http://www.svt.se/nyheter/regionalt/varmlandsnytt/forshaga-pekas-ut-i-rapport
 http://www.svt.se/agenda/billstrom-valjarna-vill-ha-forandringar-i-invandringen
http://bojkottaaftonbladet.wordpress.com/category/personer/stefan-folster/
 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback