Är matte onödigt?

Nja så drastiskt uttrycker han sig inte, professor Stellan Welin, men menar att man behöver inte särskilt mycket matte för att klara av vardagslivet och det har eleverna genomskådat. Så därför är svenska elever dåliga på matte och vi borde inte plåga dem med ännu mer är hans åsikt. Tja, detta kan man säkert diskutera länge.
http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/modernt-liv-kraver-inte-sa-mycket-matte_7926804.svd

Kommentarer
Postat av: Inger Maryissa

Låter lite oroväckande tycker jag om matte anses onödigt
precis som jag hört om att många elever går ut skolan utan den läsförståelse de behöver ha

Postat av: TantGlad

Jag tycker att matte är en nödvändighet att kunna. Så viktigt För framtida tid. Så många elever går ut ut skolerna utan att kunna räkna och skriva med För den delen.
Ha det gott!

2013-02-20 @ 20:32:06
URL: http://TantGlad.bloggo.nu
Postat av: Landkrabba

Jag får väl erkänna att jag någonstans i tonåren tyckte att matte var ett rätt onödigt ämne. Har aldrig tyckt det varit kul och har alltid haft lättare för "läsämnen" men jag är ändå rätt bra på matte. Har läst en hel del både på gymnasiet och högskola/universitet och matte har man verkligen nytta av i vardagslivet. Tyckte att jag såg stor skillnad när jag läste företagsekonomi, när jag var gravid med Adam, mellan oss "'äldre" och de yngre. De tog upp miniräknare för den enklaste multiplikation medan en annan faktiskt klarar lite huvudräkning.

Svar: Ja, miniräknare är mer tillåtet numera, huvudsaken är att man förstår uträkningarna. Fast visst är det tidsbesparande att kunna utantill.
Inga Magnusson

2013-02-20 @ 21:04:59
URL: http://landkrabba.blogg.se
Postat av: Josephine i Bryssel

Jag gillade inte matte, men tycker ändå att det som går att trycka in under grundskolan och gymnasiet det ska in. Nu valde jag humanistisk och slapp matten efter första året där. Resonerar man på det sättet att "det inte behövs så mycket" kan vi ju skippa alla andra skolämnen som det "inte behövs så mycket av" de med - som kemi, fysik och biologi eller hemkunskap om man nu ändå tänker äta snabbnudlar under de kommande tjugo åren...

Svar: Jodå du har rätt. Samtidigt kan man förundras över att man inte ändrat innehållet i skolan, dvs skolans ämnen på nästan hundra år. Slöjdkunskaper till exempel var livsnödvändigt för att klara av att fixa de egna kläderna o redskapen i det gamla bondesamhället, men får väl ändå betraktas som en del i ett skapandeblock idag. Samtidigt ställer livet idag krav på kunskaper i dator, it-kommunikation, vardagsteknik, vardagsekonomi, körkort osv och det ämena finns knappt.
Inga Magnusson

2013-02-24 @ 12:51:09
URL: http://giraffen197.webblogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback