Under gamla uthus

Gamla uthus är intressanta men under dem finns det som är ännu mer berättande om gamla tider, ett stycke kulturhistoria. Här förvarades en massa nyttigt. Tunnor var alltid användbara, man samlade regnvatten i dem exempelvis, eller eldade skräp. Kunde också vara förvaring av tjära, säd, melass eller liknande.
Virke var alltid användbart i olika sammanhang att stötta, lägga under eller bygga med.
Här ligger hässjestörar. De sattes ner i marken ute på åkrar där slaget gräs skulle torkas till hö. För att få ner dem ordentligt måste man använda spett. Ett svettigt jobb.
 
Så vitt jag kan se så är detta en enkupig hästplog.
 
Slanor som lades mellan hässjestörarna. På dem hängdes sedan gräset upp som skulle torkas. Först lade man förstås den nedersta och täckte den med gräs, sedan nästa varv och nästa till hässjan var klar. Med den här metoden gick det att få torrt hö även om det regnade. ibland. Vinden torkade när den blåste igenom och jag tror att det bildades värme också i höet, vilket bidrog till torkprocessen.
Under hässjestörarna ligger ett hästredskap, en släpriva. Den släpade i marken med piggarna mot färdriktning, samlade ihop gräs och kunde sedan vändas upp för att släppa av lasset.
Kälke. Den användes ensam eller ihopkopplad med ytterligare en kälke till att hämta ved / virke i skogen på vintern. Vintern var bästa årstiden för transporter i skogen, det gick bra att med häst och kälke ta sig fram i snön på frusen mark. Detta är en "bock" till en "doning". Det är alltså styrkälken, den som styrde. Bak fanns eventuellt en "get" som hängde med.  Tror det är så.
En liten harv, antar att den är gjord för att dras av häst.
 

Kommentarer
Postat av: Lennart Carlstedt

Intressanta gamla prylar" Här i Falkenberg har vi ett fint landsbygdsmuseum:

http://www.bertemuseum.se/museet.htm

Svar: Bra med ett sånt museum, värt att bevara
Inga Magnusson

2013-12-29 @ 23:55:28

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback