Sverige rasar i PISA-undersökningen!

Tappet nedåt fortsätter för elever i svenska skolor och det rejält enligt den internationella undersökningen om 15-åriga skolelevers kunskaper. Nedgången finns främst inom matematik, läsförståelse och naturkunskap.  Både lågpresterande och högpresterande elever har sämre resultat.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-samst-i-klassen/
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/rejalt-ras-for-svenska-skolresultat_8786760.svd
http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenska-elever-allt-samre
http://www.expressen.se/nyheter/rapporten-som-kan-paverka-skoldebatten/
http://www.scribd.com/doc/188864620/Las-hela-PISA-rapporten-har
Man kanske kan gissa att resultatet  missgynnar de partier som suttit vid makten under nedgångstiden, från S till Alliansen, mest kanske Björklund, och gynnar partier som inte är besudlade av den exempelvis MP o SD.
 
Nu kommer varje organisation och politisk falang att dra de slutsatser,  av detta resultat, som gynnar dem själva.
Från vänster kommer man att skylla på det fria skolvalet, från facket på de dåliga lärarlönerna, från regeringen på den förra regeringen osv.
 
Men det ska bli intressant att läsa bakom de här siffrorna, inte bara den förenklade översättning som kommer från Skolverket. Skolverkets version av Pisa är naturligtvis vinklad och där mörkas, om det är medvetet eller inte, sånt som man inte vill ska synas som orsak till de vikande resultaten. Åtminstone var det så förra gången och media går nästan aldrig längre än till att läsa det Skolverket skriver i kortform. Det var spännande att läsa hur de verkliga siffrorna såg ut utifrån olika variabler.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Det är naturligtvis mycket illavarslande och kanske är det på tiden att fokusera mer på kunskapen i Sverige. Samtidigt så läste jag någonstans att det finns länder som fuskar i sin rapportering i denna undersökning så att resultaten inte är korrekta. Det må vara hur det vill med den saken. Tyvärr möter jag många föräldrar som tycker att skolan tar för mycket tid och att inte fritiden hinns med. Inte helt lätt det här. Men det fanns en del som var bättre förr! Vågar jag påstå...

Svar: Ja det finns nog inga enkla lösningar på det här. Antagligen måste man förändra på bred front och kanske redovisa lite ärligare statistik om man ska komma åt de grundläggande svårigheterna.
Inga Magnusson

Postat av: Gunnar

Tänk om man istället satte sig ner och försökte hitta en långsiktig plan för att vi ska få en bra skola. Som du säger så är väl inte alla undersökningar helt objektiva men tendensen finns ju i andra undersökningar också.

Svar: Ja, man behöver sätta sig ner och analysera resultatet utan att sätta på skygglappar. Då kan man få fram en del av de problem som är orsaken och då också finna en del av lösningarna
Inga Magnusson

2013-12-03 @ 14:02:14
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com
Postat av: AnnaKK

Jag hörde det där på nyheterna, och det är naturligtvis inga goda nyheter. Över huvud taget har det framkommit en hel del kritik mot skolan och pedagogiken på sistone - det var väl igårkväll på Rapport som några föräldrar var upprörda över nåt ledarskapsprogram som deras lågstadiebarn hade fått genomgå. De menade att det var något som egentligen var ämnat för vuxna företagsledare, men här var det tydligen meningen att barn med hjälp av liknande tänk skulle leda sej själva... Ja, jag lyssnade nog bara med ett halvt öra, men något förvånad blev jag och jag förstår att föräldrarna hade reagerat.

Svar: Dottern tycks klara sej med bara Alvedon nu - SKÖNT!!! Jag var ju med henne till sjukgymnasten igår, och det var mer eller mindre som att kliva rakt in på en seniorträning i vilken idrott som helst!! Är man inte vältränad redan innan man genomgår en sån här korsbandsoperation så fixar man förmodligen inte rehab-träningen för den är verkligen TUFF. Jag tror inte ens man får genomgå operationen om man inte tränar stenhårt i flera månader innan... <:-I

Svar: Nu tror jag inte att det är farligt för barn att träna ledarskap. Mina tre är ganska tätt i ålder. De fick turas om att leda matlagning på söndagar varje vecka. Den som var ledare fick bestämma menyn, skriva upp en inköpslista till mig och sedan leda sina två syskon i matlagningen, dvs tala om vad var och en skulle göra. De fick också träna ledarskap genom att turas om att leda städning av gemensamma utrymmen en gång i veckan, oftast fredag eftermiddag. Min tanke var att de skulle träna både att leda och att låta sig ledas av andra. Tänkte att de kunde behöva det senare i livet, det blir ju ofta en växling mellan de rollerna oavsett vilket liv man lever.
Men de dåliga resultaten i PISA o i andra undersökningar är alarmerande. Man måste vända trenden på något sätt. Genom att analysera siffrorna så kan man säkert få lite handledning i vad som ska förändras.

Skönt att det går bättre med dotter, hon verkar vara tapper och härdig.
Inga Magnusson

2013-12-03 @ 14:20:08
URL: http://annakk.blogg.se
Postat av: Gubben

Kan det bero på alla icke utbildade lärare som vi haft i våra skolor under alla år. När lärare som saknar behörighet får bedriva undervisning och kan få lärarlegitimation, så tror jag att kunskaps nivån fortsätter sjunka, Vem skulle vilja bli opererad av en icke kvalificerad kirurg?
för att undervisa måste man ha en akademisk utbildning, så enkelt tror jag problemet är!

Svar: Välutbildade och rimligt avlönade lärare behövs och de måste få tid till att planera och utvärdera undervisning, dvs slippa en massa annat pappersarbete. Kraven på lärarleg kan på sikt höja kvaliteten på lärarna och också trycka upp lönerna. Det är en bra idé fast det blev krångligare än man tänkt sig.
Inga Magnusson

2013-12-03 @ 21:16:20
URL: http://mhats.blogg.se
Postat av: Anonym

Det var nog inte träningen i ledsarskap man kritiserade utansättet man tränade på. Väldigt auktoritärt och tydligen använder man sig av en amerikansk bok skriven av en mormonpastor.

Svar: Det låter ju lite knepigt! Märkligt att skolan inte diskuterat igenom detta i förväg med föräldrarna om när man valt en så udda satsning.
Inga Magnusson

2013-12-03 @ 23:58:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback