Gamla uthus ...

... på jordbruksfastigheter kan vara värt att kika på och dokumentera. De är resterna av en annan tid i Sverige och snart lär de vara borta. Det är inte lönsamt att ha dem kvar och de flesta bara står där som monument över gårdens mjölk / köttproduktion. Om de vårdas och underhålls så är det av nostalgi, inte utifrån funktion.
Vet inte säkert men jag gissar att det är ladan / logen som är kvar och framför i bild har det funnits en ladugård / stall. Stenfoten är kvar.
Någon har räddat byggnaden från att falla samman genom att sätta dit / gjuta en pelare under.
 
 När våra barnbarn är vuxna lär de flesta av de här byggnaderna vara raserade och borta.

Kommentarer
Postat av: Gubben

Fina bilder! Det känns lite konstigt med gamla hus som håller på att rasa ihop. Det är någons "livsverk" dessa byggnader och ingen tar hand eller vårdar dem.

Svar: Exakt! Man kan förstå vilken uppoffring o framtidstro det låg i att bygga dem en gång i tiden. Ingen kunde ana att de skulle bli helt överflödiga inom ett par generationer. Samtidigt kostar ett eventuellt underhåll så mycket pengar med att hålla tak och fasad i ordning så jag förstår om nutida ägare låter gamla uthus förfalla.
Inga Magnusson

Postat av: Gubben

Givetvis ska ingen "skugga" falla på nuvarande ägare, fast tycker ändå det är lite tråkigt att många gamla "små" jordbruksfastigheter förfaller för var ska framtidens generation se hur man levde på landsbygden? hur man levde i staden eller i slott och herresäten kommer finnas bevarat fast finns det några gamla mindre jordbruk bevarade förrutom några lador på Skansen?

Svar: Så länge de finns kvar får vi passa på att kolla och ta till oss av de här monumenten av en svunnen tid. För mig som är så gammal att jag sett de här tingen i funktion så återkallar de minnesbilder från min barndom, en trevlig nostalgitripp. Men också en sorg över att allt detta är borta, den levande landsbygden med människor, djur, ljud, dofter och liv.
Inga Magnusson

2013-12-29 @ 08:42:35
URL: http://mhats.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback