Förstatliga skolan...

... vill svenska folket tydligen. Det har Björklund velat länge fast han inte har fått gehör för detta i Alliansen. Han har sett det grundläggande problemet. Kommunaliseringen blev inte bra. För oss som upplevde den är det rätt självklart att staten bör återta det direkta huvudmannaskapet för grundskola och gymnasieskola. Då får man maktmedel att korrigera lärarlönerna som har sjunkit som sten under den kommunala tiden, möjlighet att styra resurserna dit de bäst behövs och ha stenkoll på kvaliteten. Regeln att den som bestämmer kvalitetskraven (staten genom skollag, läroplaner, kursplaner, regler, anvisningar) också ska vara den som betalar är bra. Det har blivit märkligt med statligt detaljbeskrivna krav på skolorna och så har kommunerna fått betala.
http://www.svt.se/nyheter/sverige/svenskarna-vill-aterforstatliga-skolan
http://www.dn.se/debatt/kommunerna-har-haft-sin-chans-staten-maste-ta-over/
http://norah4you.wordpress.com/2013/12/08/skyll-inte-pa-fria-skolvalet/

Kommentarer
Postat av: Inger E (Norah4you)

Förstatliga skolan i den måtto att det är staten som bör stå som huvudman. Sedan skall det vara möjligt att kunna ha ett fritt skolval utifrån av Staten och Skolverket ställda kravspecar där kvalité noga definieras och krävs av de utförare som skall stå för uppdraget - kommun eller friskola. Det viktiga är att kravspecen är mycket detaljerad så att ingen kan smita undan ansvar för att tjäna pengar. (Det senare förekom också innan kommunaliseringen genom höjda hyror för skollokaler på vissa håll i landet)

Svar: Håller med!
Inga Magnusson

Postat av: znogge

Tiger och samtycker till 100%!

2013-12-09 @ 14:13:22
URL: http://znogge.wordpress.com/
Postat av: Inger Maryissa

Jag tror också det är bättre att skolorna förstatligas igen

2013-12-09 @ 14:36:43
URL: http://ingermaryissa.bloggo.nu/
Postat av: Gunnar

Jag skulle också ha svarat ja på den frågan. I det läget som är nu är det troligen enda möjligheten att återskapa förtroendet för den svenska skolan.

Svar: Det finns ingen Quick fix för den svenska skolan. Det behövs ett antal kloka åtgärder med bra genomslag både på kort och lång sikt. Då är förstatligande det enda rätta, någon måste ta ett samlat ansvar.
Inga Magnusson

2013-12-09 @ 21:12:24
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback