Anna Dahlberg i Expressen ...

... kritiserar de smala debattkorridorerna i svensk media. Enligt henne blir vi dummare av att inte öppet får diskutera exempelvis invandringspolitik, Gud, abort osv. Jag skulle kunna lägga till ämnet rovdjurspolitik som också är ett typiskt tabuämne i mediadebatten, det är endast en åsikt som är gångbar; så många rovdjur som möjligt.
http://www.expressen.se/ledare/anna-dahlberg/den-hatska-debatten-goder-dumheten/
Man kan bara hoppas att fler tar bladet från munnen och vågar kritisera demoniseringen av alla åsikter utom vissa på förhand utvalda i mitten ´på mainstream.

Kommentarer
Postat av: Erik Andersson

Jag hade en insändare i NWT 5 nov. där jag berörde dessa problem. Debatten har tystnat därför att vi ska vara så politiskt korrekta och blir kallade någon -ist eller -fob så fort vi tar upp ett känsligt ämne. Vi ska inte som vissa konstnärer såra varandra genom "lustiga" konstverk, men vi måste på sakliga grunder peka på de avarter som finns, annars är demokratin i fara.

Svar: Håller helt med dig om det olämpliga i att såra andra med speciella konstverk.
Detta med förskrämd debatt tycks vara ett svenskt fenomen, inte ens våra närmaste grannländer förstår vad vi håller på med. Nu tror jag inte att vi som folk är särskilt trångsynta så det kan förklara varför vi har hamnat i de är trånga a debattkorridorerna. Kanske är en förklaring att så där 56 procent av mediafolket är vänstersymatisörer eller miljöpartister. Det riskerar att bli ett internt odlande av dogmer utan inflytande utifrån
Inga Magnusson

2013-12-29 @ 14:24:00
Postat av: TantGlad

Håller med dig.

Tittar in och önskar dig ett GOTT NYTT ÅR!

Svar: Tackar! Det samma till dig; Ett Gott Nytt År!
Inga Magnusson

Postat av: Lennart Carlstedt

Om man tittar på kommentarsfälten på Internet blir man ganska betänksam. Det räcker med att titta på alla som stödde Zlatans korkade uttalande om damfotbolen. Blotta ordet feminist får somliga att se rätt. Jag säger som Jonas Gardell: antingen är man feminist eller idiot..Näthatet är något som förstör debatten.

Svar: Nu tänkte vi inte så mycket ´på vad som finns på nätet utan alldeles vanliga artiklar, skrivna av alldeles vanliga journalister som envisas med att i flock hävda den smala debattkorridor som för tillfället är politiskt korrekt.

För övrigt önskar jag ett Gott Nytt År!
Inga Magnusson

2013-12-29 @ 23:48:40
Postat av: Ailas

Observerade och uppskattade hennes krönika, för uppskattar inte alls den utveckling som sker just nu. Den som brytt sig om att fundera det minsta kring historiska "sanningar" vet att väldigt många av dem har fått omvärderas och så kommer framtiden gissningsvis att behandla dagens "sanningar" också. Ändå verkar dagens sanningsägare fler och aggressivare än någonsin tidigare. Uhh!

Svar: Märkligt med den aggressiva tonen när någon försöker diskutera vissa frågor. Här i Värmland blev det riktigt pinsamt när O Thon blev hedersdoktor vid Karlstads universitet. Han stödjer öppet Fremskrittspartiet i Norge (ett parti i regeringsställning!) och i Sverige blev det ett ramaskri mot universitetet och en del bojkottade promoveringen. Partiet har inget om främlingsfientlighet i sitt partiprogram, ´tvärtom så säger man klart att alla har samma värde. Sen har partiet en historia som kan var pinsam och kanske anhängare bland rasister, men det har flera partier om man kollar.
Inga Magnusson

2013-12-31 @ 10:43:02
URL: http://ailasblogg.blogspot.se
Postat av: Lennart Carlstedt

Vi har på gott och ont en konsensuskultur i Sveige. Det har vi alltid haft. Numera tycks alla partier dra sig mot mitten. De flesta dagstidningar stöder de borgerliga partierna.

Det stämmer att Fremrskridtspartiet har en annan historia än SD. SD:s ursprung är VAM - Vitt ariskt motstånd som ju var ett rent nazistparti.Fremrsikridtspartiet vill dock också begränsa invandringen men det som är mer bekymmersamt tycker jag är de kraftigt vill dra ner på stödet till landsbygden - Norge har ju i motsats till Sverige lyckats behålla en levande landsbygd.

Svar: Vi har olika åsikter där du och jag. Enligt mitt förmenande och många andras så präglas tidningarnas innehåll mycket mer av journalisternas politiska hemvist än av ägarnas. Jag gissar att ägarna inte bryr sig så mycket om tidningens åsikter så länge den genererar vinst.
Ja konsensuskultur har vi ofta haft i Sverige, men den har sällan varit så olika bland vanligt folk och i media. Den konsensus som präglar det som står i tidningarna och ses i tv är just nu långt från den konsensus som råder bland "vanligt folk". Och det är alarmerande för man stryper debatten på det sättet. Det är ju via media som en öppen debatt och opinionsbildning ska kunna föras. Den får inte ske på journalisternas villkor utan borde återspegla den debatt som förs i hemmen mellan skål och vägg.
Inga Magnusson

2014-01-01 @ 01:04:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback