Tack ...

... för att det finns några journalister som vågar gå mot den röd-gröna mediaströmmen och vara självkritiska; Hildebrandt och Adaktusson.

De erkänner att den stora slagsidan i sympatier för MP + V = 56 % om jag minns rätt, är ett problem för journalistiken i Sverige och för förtroendet för journalisters arbete. De här två partierna har stöd hos endast 14 % av väljarkåren så det finns en uppenbar risk att media politiskt blir ointressant för gemene man.

Det finns också en risk att just MP och miljöorganisationerna inte blir granskade. De senare hystar omkring enorma belopp och skulle behöva synas i sömmarna, speciellt WWF som är privatägt, toppstyrt och drivs i en sluten stiftelseform som förhindrar insyn. Granskningen av de "mänskliga hjälporganisationerna" för ett par år sedan blottade ju en hel del unken snikenhet. När man undersöker vilka yrkesgrupper som svenska folket har mest förtroende för så hamnar just journalister i det absoluta bottenskiktet (undrar var vi lärare hamnar förresten?).

H och A menar att det kan vara så  att "vanligt folk" inte känner igen sig i det som det skrivs om i tidningar om det speglar en vinklad verklighet när det gäller urval och rapportering. Mycket handlar alltså om att se omvärlden ur ett röd-grönt politiskt perspektiv, men det handlar också om att se världen ur stadsbons och medelklassens synvinkel. För det är där de bor journalisterna; i storstädernas medelklassområden. Inte i förorterna, inte i glesbygderna, inte på småorterna.

Zarembas artkelserie om skogen är ett bra exempel på det H o A tar upp, liksom medias hantering av rovdjursfrågor  och jakt de senaste åren !

Men som sagt, alla i stort sett försvarar sig vildsint mot resultatet i  professor Asps undersökning och förnekar att detta skulle ha någon som helst betydelse för vad som skrivs och för allmänhetens förtroende för yrkeskåren. Tur att ett par vågar sticka ut hakan och tycka något annat. Det är modigt. Heder och ära åt Hildebrandt och Adaktusson!

http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/vems-varld-speglar-journalisterna_7195597.svd
http://www.newsmill.se/artikel/2012/05/04/sj-lvdestruktivt-f-rneka-v-nsterdominansen-i-medierna
http://www.svd.se/opinion/ledarsidan/glesbygd-ar-inget-for-miljopartister_7195593.svd
http://www.dn.se/kultur-noje/skonheten-och-odjuren-sa-drivs-manniskan-ut-ur-skogen
http://inga.blogg.se/2012/may/zaremba-1.html#comment
http://www.dn.se/nyheter/varlden/wwf-sverige-13e-varsta-miljoboven

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback