Spel styr penningmarknaden ...

... inte värden med substans. Jag vill tro att förr så grundades värdet på exempelvis en aktie mest på vad företaget var värt på riktigt, något slags värdering av dess soliditet, framtidsutsikter och möjlighet till vinstutdelning för sina ägare. Idag tycks hela värdepappersmarknaden ha blivit ett slags Monopol på riktigt med ett fåtal aktörer (banker, mäklare) som agerar självsvåldigt på en arena / spelplan. Företagens verkliga värde betyder allt mindre på den här spelplanen, det handlar mest om olika typer av spekulation, uppdrivna förväntningar som styr.

Nu är jag inte ekonom och begriper säkert inte alls vad som händer, kan bara fundera  utifrån vad jag hör och vad jag läser i dagspressen.

Trist utveckling i alla fall och för företag måste det vara som att gå på gungfly, marknaden blir allt mer oberäknelig och slumpartad. Och tyvärr så befinner sig våra pensioner med på det här gungflyet. Just de enorma kapital som det globala pensionssparandet utgör, är riktiga godbitar för Monopolspelarna att leka med. Våra förfäder skulle inte tro sina ögon om de vaknade upp och fick se vad vi håller på med.
http://www.dn.se/ekonomi/tradingsmall-for-jp-morgan

Kommentarer
Postat av: Gunnar

Jag håller med. Att börsnotera aktier ska ju vara ett sätt att locka små och stora sparare att låna ut pengar till företagen mot en "ränta" i form av utdelning. Nu fungerar börsen ungefär som trappan på lustiga huset där man måste flytta fötterna mellan olika trappsteg som antingen går upp eller ner. Kräver att man kollar börsen i stort sett varje dag.


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback