Humleforskare från England ...

.. vill komma till Sverige för att plocka med sig ett antal humledrottningar hem till England. De ska förhoppningsvis föröka sig där. Men detta har väckte motreaktioner i Sverige, Ryktet har spridits att  humlorna är utrotningshotade och de engelska forskarna har till och med utsatts för hot.

Nu verkar det klart att det här projektet inte kommer att hota de svenska humlepopulationerna, så det har fått grönt ljus från myndighetshåll.

De brittiska forskarna är rörda över att svenskarna är så förtjusta i sina humlor och beredda att försvara dem mot inkräktare utifrån.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/humleforskare-utsatta-for-hot_7165965.svd

Jag kan inte låta bli att kolla på reportaget förstås eftersom vår bekantskapskrets råkar innehålla just en humleforskare verksam i England. Om han är med i själva projektet "plocka svenska humlor" vet jag inte men han var i alla fall inte med på bild. Han berättar entusiastiskt om humlor och ser ett antal olika varianter av humlor när han är här i Sillerud på besök. Jag kan omöjligt skilja en humla från en annan, men det kan man förstås om man har doktorerat på just humlor som han har gjort.


Kommentarer
Postat av: Sven

Ja, det verkar svårt att skilja på humlor. Som jag har förstått det så är det lättast att skilja honor som flyger omkring på våren. På sommaren blir det svårare. Fina är de i vilket fall som helst.

2012-05-04 @ 18:22:44

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback