Dokumentationskraven ...

... har ökat de senaste åren, framför allt i yrken inom offentlig sektor; sjuksköterskor, läkare, lärare osv.

Jag lyssnade i kväll på radions P1, (tack för tips Karin!)  på en professor som forskade i ämnet och han var skeptisk till fenomenet. Han menade att det förvandlar kvalificerade välubildade yrkesmänniskor till detaljstyrda anställda. Kraven på detaljerad dokumentation och samtida målstyrning in i minsta detalj gör att något av de yrkeskunniga människornas yrkesskicklighet underkänns och inte kommer till användning. På så sätt utarmar man arbetsuppgifterna men även kvalitén på det utförda arbetet. För det är ändå¨de som står närmast arbetet som vet bäst.

Han tog också upp det samhälleliga slöseriet det innebär att först kosta på människor en lång, dyrbar och kvalificerad utbildning, men sedan låta dem utföra lågkvalificerade arbetsuppgifter.

Dokumentationkraven har också ökat stressen i de här yrkesgrupperna. För alla förväntas fortfarande utföra lika mycket av samma arbetsuppgifter som tidigare, inget tas bort i samband med att de omfattande dokumentationskraven läggs på.

Han ifrågasatte också värdet av att hela myndigheter nu enbart sysslar med kontroll och utvärdering av dokumentationen. Det är, menar han, inte säkert att det som dokumenteras är det verkliga arbetet, eller att mätningarna är särskilt träffsäkra. ( Validitet och reliabilitet, fast han använde inte de orden förstås)

Mycket att fundera över, särskilt i ljuset av det senaste förslaget om att lägga ner 12 myndigheter och införa 4 nya istället. Om jag läste rätt så ska de fyra i huvudsak syssla med just kontroll av den dokumenterade kvaliteten.

http://www.svd.se/nyheter/inrikes/socialstyrelsens-generaldirektor-kritisk_7201806.svd
http://www.dn.se/debatt/lagg-ner-tolv-myndigheter-och-ersatt-dem-med-fyra

Kommentarer
Postat av: Anonym

Toppstyrning..ni ska se att de etablera några myndigheter i EU som ska då fungerar på ett likvärdigt sätt. Se det som ett steg i processen, för det är nog snarare detta som det handlar om. De har bråttom nu, de kommer att åka ut vid nästa val och det är de väl medvetna om.

2012-05-16 @ 12:08:11
Postat av: Zarah

Till viss del håller jag med. Dokumentationen tar alltför mycket tid, samtidigt så gör den nytta. I vården som jag har erfarenhet från ser jag att behandlingarna blir mycket mer målinriktade istället för att var och en gör litet efter eget huvud. Inom psykiatrin kan det då lätt leda till att personal spelas ut mot varandra av patienter. Det motverkas av bra behandlingsplaner och underlättar mycket för nya i yrket. Vid diverse anmälningar så är det en bra dokumentation som många gånger blir vägledande om ord står mot ord. Det som inte är dokumentera kan inte bevisas.Allt kan givetvis överarbetas, men med en genomtänkt dokumentation så tror jag den är av godo. Men en ogenomtänkt dokumentation som inte används som arbetsredskap, ja, då kan man givetvis ifrågasätta den.

Postat av: TT

Ja, inom mitt yrke ska man snart efter varenda lite knapptryck på datorn göra en tjänsteanteckning som ska scannas in och sparas... till vilken nytta? Tar så mycket tid från vårt jobb... självklart ska viktiga händelser dokumenteras och sparas men vi spar så mycket onödigt att stadens databank är full och det kostar att köpa mer utrymme... sjuk utveckling.

2012-05-16 @ 23:47:33
URL: http://tyratok.blogg.set

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback