Älgko, dräktig!


Hon stod där plötsligt igår på höger sida när vi precis svängt ut på Bäckevägen. Och hon stod still länge och tittade på oss ganska nära. Hon ser ut att vara dräktig, har en rätt rund mage. På andra sidan var hennes två fjolårskalvar. Det är nu älgkorna försöker bli av med sina kalvar från förra året. Det är lika hjärtskärande varje år att se hur korna gör utfall och sparkar kalvarna som drar sig allt längre ifrån  för varje dag. Men det dröjer länge innan de lämnar sina mödrar helt. ´Naturens ordning är ju så att korna inte längre ska ta hand om de gamla kalvarna när de  får  nya. Det trista var att de här kalvarna var så små, obetydligt större än  den storlek som de brukar ha vid älgjakten i oktober. Undrar  om de verkligen klarar sig på egen hand?  Tur att de är två i alla fall. Det har blivit allt vanligare med  sent födda kalvar som inte hinner få en bra storlek tills de ska ut på egen hand i livet. Orsaken till detta handlar  om älgkors sexlust / brist på sexlust och om alldeles för oattraktiva och små tjurar. Man kan kort säga att i älgarnas värld så har storleken betydelse,   men det är en lång historia som jag inte berättar nu.

Om jag bara i förbifarten ska rapportera nåt mer om vilt så kan jag väl säga att vi fick rapport igår ígen om att det synts vildsvin i trakten av Håltebyn.  De är på god väg att etablera sig i vår kommun. Och en tornfalk har vi haft här på Liane nu i flera dagar. Flyger rätt lågt och sitter i de stora träden runt oss. Hoppas det betyder att den häckar här. Inte ovanlig i Sverige, men vi har inte sett här förut. Skulle vilja ta en bild på den.


Kommentarer
Postat av: Lena

Fina bilder du fångade! Inte bara små tjurar kan vara orsaken. Inom vissa JVO är det alldeles för få tjurar. Troféjakt och för stor avskjutning av tjurar?

2012-05-12 @ 08:49:08
Postat av: Herta

Trist,där släpper man de mindre. Undrar vad Jespel Juul skulle säga om detta? Vi äter älg i kväll förresten. Jag provar att tillaga på gammalt praktiskt vis.

Postat av: Anonym

va fin hon är:) jättebra bilder, kramen

2012-05-12 @ 16:46:31
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Inger Maryissa

kul att du lyckades fota den dräktiga älgkon...och visst är hon ganska rund om magen...

fina bilder !

men kan tänka mig det är jobbigt att se när en älgko gör sig av med sina fjolårskalvar.

hoppas dessa klarar sig

2012-05-12 @ 20:46:42
URL: http://ingermaryissa1.blogg.se/
Postat av: Veiken

Härliga underbara bilder! Mitt barnbarn har en utbytesstudent från Tyskland hemma hos sig och dom var på en "kikasafari" i går kväll. Jag har glömt fråga hur det gick, Tack för påminnelsen! :)

2012-05-13 @ 18:29:13
URL: http://www.veiken.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback