Tabellkunskaper ...

... i matte är inte allena saliggörande när det gäller att klara skolans undervisning i ämnet, men det blir himla svårt att fixa exempelvis  procenträkning och divisionstal om inte plus- och minus upp till 10 och 20 är automatiserade, liksom gångertabellen. Tabellträning har varit omodernt länge nu. I  teorin ska den kunskapen kunna ersättas med räknehjälpmedel av olika slag, men i praktiken blir det ändå omständligt och fyllt av felkällor.
En intressant  liten analys av kunskapsläget hos den egna dottern gör en matematiker här:
http://www.newsmill.se/artikel/2011/12/21/s-lite-kan-en-svensk-15-ring-i-matematik

Kommentarer
Postat av: Selma

Nog underlättar det om man liksom "har vant sig vid att det är så". Att 20 minus 7 är 13, för att det liksom alltid varit så.

Postat av: Gisan

Här hemma tränas det "gånger"tabell med sonen och har så gjorts i några år. Nu hör han till dem som har turen att ha lätt för att lära. Men vi traglar på lite extra för att det ska sitta "som berget"...

2012-01-09 @ 11:50:49
URL: http://gisans.blogspot.com
Postat av: Gunnel

Det är skrämmande att ingen reagerar på elevernas dåliga resultat. Det har ju faktiskt varit så ett antal år. Jag är överlycklig att mitt branbarn har en lärare som är av den åsikten att multiplikationstabellen ska man kunna rabbla och talen ska skrivas med en säger en siffra i varje ruta. Trist att det inte är så för alla barn. Kram

2012-01-09 @ 18:22:25
URL: http://sigrid-gunnelsblogg.blogspot.com/
Postat av: Lena

Han har säkert rätt och vet då också varför så få läser naturvetenskap efter gymnasiet. I naturvetenskap måste man svara exakt, inte gissa och tro när man söker svar.En märklig far som inte förrän i åk 9 intresserat sig för sin dotters kunskaper.

2012-01-10 @ 18:19:22
Postat av: Inga Magnusson

Lena: Jag reagerade som Du, har han inte brytt sig på alla år förut???Gunnel: Det är onekligen lättare att fixa krångliga uträkningar om det är lite redan på pappret.Selma o Gisan: Det är inte dumt om de här kunskaperna sitter som berget.

2012-01-10 @ 23:36:57
URL: http://inga.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback