Självförvållad sjukdom ....

... ska det allmänna betala för det? Debatten har funnits länge i samband med att sjukvårdskostnaderna skenar och vi lever medvetet ohälsosamt (röker, dricker,  äter oss ohälsosamt tjocka, utövar idrotter som har många skador osv) och unnar oss ingrepp för att bli vackrare men ångrar eller blir sjuka av dem ( tatueringar, ansiktslyft, bröstimplantat, fettsug osv).

Nu har debatten blommat upp igen i kölvattnet på de giftiga bröstimplantaten. Några  kräver nu att  den allmänfinansierade sjukvården ska bekosta både borttagande av de gamla och isättning av nya.

 Redan nu kan man genom hänvisning till psykiskt lidande eller giftiga färger få tatueringar bortslipade. Och visst lär väl ett par hängöron till tuttar orsaka nedstämdhet hos dem som tyckt att vackra bröst var värt att betala en slant för.

Frågan är om det ska finnas en gräns för vad skattemedel ska gå till inom sjukvården och i så fall var den gränsen ska gå?

http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/det-personliga-ansvaret-for-halsan-gloms-bort_6761999.svd

Jag har inga enkla svar på den frågan, men kan tycka att de som tillverkar exempelvis implantat eller annat som vi ska ha i oss eller på oss via sjukvård / hälsovård borde vara skyldiga att ha någon sorts försäkring som kan träda in om det blir fel. Eller att de som opererar enbart får använda sånt som genomgått kontroll av något slag. Och att den bör gälla även sånt som görs frivilligt utan sjukdomsorsak
Kommentarer
Postat av: Gunnar

Hej bloggsvar:nej Du några sådana siffror kan jag bara drömma om. Det var ackumulerat sen övergången från Blogspot till Wordpress när ju räknaren börjar på 0 igen. Sånt här är väl inte så jätteviktigt men det är kul att se hur många som läser (och kommenterar).Postat av: Gunnar

Till att börja med så begriper jag inte att kvinnor inte inser att dom duger som dom är.Ok det finns hos en del män också men det verkar vara många unga kvinnor som påverkas av dom ideal som reklam o massmedia sprider.Nej jag håller med. Det borde normalt inte användas allmänna medel för att "rätta till misstag"

2012-01-11 @ 12:42:40
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: Freedomtravel

Ja, det kan självklart diskuteras. Och ibland kan man helt klart tänka att: det där får du ju stå för själv! Men om man börjar tänka så blir det klurigt. För vilka sjukdomar är självförvållade? Anorexi? Bilolyckor? Alkoholrelaterade skador? Diabetes? Det blir väldigt väldigt svårt att dra gränsen... och vem ska bestämma?

2012-01-11 @ 19:33:58
URL: http://www.freedomtravel.se
Postat av: Anonym

just skönhetsoperationer tycker jag man ska få vid sjukdomar ,skador, bilolyckor mm.

förutom det jag tycker att man ska få det om det verkligen är ett sånt fel att personen mår fysiskt dåligt å ibland psykiskt men fåfängan ska vi skattebetalare inte betala för, men vem ska sätta gränsen?bra inlägg :) kramen till dej

2012-01-11 @ 21:38:25
URL: http://soffie69.blogg.se/
Postat av: Zarah

Det är absolut en jättesvår fråga, inget svar är givet. Ibland tänker jag att det folk betalat för att få in i kroppen får de själva betala för att få ut ur kroppen också + konsekvenserna. Det läkare har skrivit remiss för och skattebetalarna fått stå för kostnaderna för att få in kroppen får vi också betala för att få bort. Vet inte om jag tycker det är rätt... men en tanke jag sänder vidare. Sedan finns ju rökningens, fetmans, motionens m.m konsekvenser där inte detta resonemang håller.

2012-01-12 @ 17:28:24
URL: http://verandan.svenskablogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback