Övningsskolor för lärarstuderande!

"Nytt förslag" av skolministern. Han skulle bara veta hur gammalt det egentligen är. Jag har alltså fått uppleva hela varvet runt. När jag läste min första lärarutbildning så fanns övningsskola, till och med belägen i själva seminariebyggnaden. Och en del av väggen i den skolan var en spegelvägg som var genomskinlig från andra sidan så man kunde sitta i klasser eller grupper utanför och studera vad som hände i klassrummet utan att störa. Det var inte så dumt som komplement till den vanliga praktiken. Utifrån de här observationerna genomfördes sedan gruppdiskussioner om sättet att undervisa. Såna resonemang har varit tabu under många  år känns det som. Det har ofta hetat att det är bara att gå in i klassrummet och vara sig själv. Men jag lovar att det krävs lite mer än att bara vara sig själv när det handlar om att styra en grupp på 20 - 30 personer.

Sen kan man förstås ha synpunkter på detta med glasväggen och att eleverna blev iakttagna utan att veta om det eller att kunna välja. Det var ur etisk synpunkt kanske inte så välbetänkt. Men övningsskolor med duktiga lärare som komplement till vanlig praktik tror jag på.
http://www.svd.se/nyheter/inrikes/lararstudenter-kan-fa-ovningsskolor_6810351.svd
http://www.dn.se/ledare/signerat/ovningsskolor-utan-stod-blir-inlarning-felinlarning

Kommentarer
Postat av: Znogge

Varför blir jag inte förvånad? Mycket kommer till heders igen...

2012-01-31 @ 19:00:23
Postat av: Zarah

hehe, han är några få för tidigt ute då med andra ord. Inte ska man som lärare behöva uppleva det två gånger. Hade han väntat fem år så hade det kanske ansetts som nytt och fräscht!??


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback