Ledig onsdag - LCHF!


Denna dagen kommer att vara en hemmadag, en matlagardag med LCHF. Kanske ska jag vara artig och förklara vad LCHF är; Low Carbon- High Fat. Här i Årjäng är det så många som testat LCHF att jag tar kunskapen om den  dieten för självklar, men så är det förstås inte överallt. Den bygger på att man undviker kolhydratrik mat och äter mer av fet mat. Ingen potatis, ris eller pasta.  Jag startade ju med två välmående sockerfria veckor och har nu gått  över till LCHF sedan några dagar. Jag äter mycket  broccoli och blomkål som jag gillar ändå. Broccoli lär ju vara så näringsrik att man skulle kunna leva på bara den. Undrar hur det är med vanlig lök, den kanske ska ersättas med purjo? I princip ska man välja grönsaker från ovan jord, inte under. Tänkte göra lite mat som jag kan frysa ner och ha i portioner. Det är lite roligt med nytt mat-tänk.

Med total sockerfrihet så inträder ett märkligt välmående, så det var inget som ändrades när jag gick över till LCHF, det är lika ungefär. Likaså en långsam viktminskning och den fortsätter. Jag avser inte att rasa en massa kilo, bara så mycket att jag får samma omfång som förut. Jag har ju inte gått upp i vikt de senaste åren, bara blivit större. Kroppen måste ha fått lägre densitet. ;-)  Mer fläsk än muskler kan man anta. En annan förändring de senaste veckorna är att mina feschliga naglar känns ordentligt starkare. Gillar inte naglar socker och kolhydrater, eller är det nåt som gynnar dem  i broccolin tro? Eller nåt  i nötter och mandel?

En skillnad från sockerfrihet till LCHF är att jag inte bllir särskilt hungrig. Den skillnaden är märkbar. Jag är inte nån glupsk typ annars heller, kunde glömma bort att äta, men nu får jag nästan övertala mig till måltider. Sover djupare än annars och är pigg när jag vaknar. Jag har mer energi hela tiden, får inga trötthetsperioder under dagen. Höll på i två timmar igår kväll och städade ur skafferiet och slängde allt gammalt. Det hade jag inte orkat annars efter en lång arbetsdag (utan rast 7.45 - 16.15). (Det blev skamligt mycket att slänga som var för gammalt).

Det ingår också förstås att vara alkholfri, men jag intar normalt så lite av den varan att det knappast gör någon skillnad. Tänker att levern nog får arbeta mer med omvandling av fett till det socker kroppen behöver så den kan slippa att ta hand om alkohol också.
http://sv.wikipedia.org/wiki/Ketos_(metabolt_tillst%C3%A5nd)
http://www.alltomlchf.se/halsa/Ketos/

Jag har inte för avsikt att LCHF:a särskilt länge, tar en dag  i taget. Roligt att testa en period!

I morse var det minus 16 grader och snön ligger kvar,  äntligen vinter! Det blir nog en långpromenad också.
Fast först ska jag somna om igen och ha sovmorgon! En av den lediga dagens höjdpunkter!




Kommentarer
Postat av: Znogge

Kör själv en variant av den och är nöjd. Men julens syndande var inte helt bra. Har fått många tips av vin kollega som är insatt i metoden på ett helt annat vis.



Ha en bra ledig dag!

Postat av: Tessan

Låter ju helt kanon det där:)) Den känslan man får när sockret har lämnat kroppen är fenomenal. Jag har ju själv varit strikt nu i tre dagar och jag känner att den där superenergin har återvänt.

När det gäller lök är i alla fall inte jag så noga. Använder även morötter ibland i matlagning men inte gör ofta. Det beror helt vilken nivå man vill lägga sig på.

2012-01-25 @ 07:13:19
URL: http://Tessanslchf.blogspot.com
Postat av: Selma

Jag antar att det bästa är att känna efter. Det enda förutom att jag inte fixar det är att folk har en liten tendens att bli "frälsta" och vilja predika i ärendet. Nu tror jag liksom inte du tillhör den sorten så ...

2012-01-25 @ 09:27:31
URL: http://frunatmaken.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback