Glasbeläggning - vad göra?


Nu ser en del glas ut så här, detta är ett av de värsta, ett champagneglas som förstås hade anledning att användas under nyårshelgen. Det blir beläggning på glasen och det har inte hänt över en natt utan blivit värre och värre under en längre tid, drabbar de glas jag haft längst.   Jag har försökt ta bort med att byta diskmedel, gnida med salt, till och med gno med Svinto. Men inget hjälper. Vad är det och vad gör man? Någon som vet? Det verkar till och med vara en del av själva glaset.

Uppdaterat torsdag morgon: Det tycks alltså enligt kommentarer vara glaspest, dvs kalkutfällningar i själva glaset. När jag googlar på det så ser det ut som om några anser det obotligt medan  några anser att det går att komma till rätta med om man lägger  glaset i vinäger / rödvin / natronlut. (Det finns en diskussion på Flashback om glaspest!)  Jag får väl testa något av tipsen  och se om det hjälper. Lite för att pröva i alla fall.

Undrar om det finns glas som tillverkats på ett sånt sätt att de inte drabbas av glaspest? Glas med uttalad garanti mot glaspest?  För jag har ju en omgång Ikeaglas som jag använt jättemycket under lång tid och de har inga spår av kalkutfällningar. Diskussionen på Flashback antyder just att det är något i glasmassan, i själva tillverkningsprocessen, som åstadkommer det här fenomenet. Det är ett klassiskt fenomen som drabbar oberoende av om man använt diskmaskin eller inte.

Kommentarer
Postat av: Gunvor

Tyvärr! Glaspest eller vad man ska kalla det går inte att få bort, det är som du skriver en del av glaset (se t.ex. http://www.glafo.se/faq/faq_index.html#Mjolk ). Har själv en kär gammal vas som jag har svårt att slänga fast den ser bedrövlig ut - lite bättre dock när det är vatten i den.

2012-01-05 @ 00:48:06
URL: http://svenska.iedior.se/#home
Postat av: Inga Magnusson

Gunvor: Tack för upplysningen! Bara att slänga alltså!

2012-01-05 @ 01:03:03
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Selma

Dystert men det är nog bara att ge upp. Trist när det drabbar fint glas man gärna vill använda. Vi har en del Kosta Boda som gjort så där.

2012-01-05 @ 03:39:34
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Inga Magnusson

Selma: Oj, det drabbar till och med Kosta-glas? De glas som är drabbade hos mig är bara vanliga IKEA-glas, alltså inga dyrgripar. Min uppsättning av Kostaglas har jag inte använt så mycket. Den är ett arvegods från mitt föräldrahem, min pappas kusin jobbade på Kosta på 40- 50 -talet så vi fick glas som var lite fel på, bortrensade ur produktionen.

När jag googlade på glaspest såg jag att de nya vinglasen från Ikea, de som kostar 35 kr st också hör till dem som drabbas av glaspest. Skitt också, jag hade tänkt köpa dem.

2012-01-05 @ 08:28:53
URL: http://inga.blogg.se/
Postat av: Gunnar

Detta var nåt nytt för mig. Trist att det inte går att göra nåt åt.Det går väl an om det är vaser kan jag tycka men det är ju inte kul när det drabbar dricksglas.

2012-01-05 @ 08:38:52
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: Suss

Jag tror det är obotligt, modern slet med vissa vaser minns jag, till absolut ingen nytta, men vetenskapen kanske har gått framåt vad det gäller glaspest? Skriv gärna ett inlägg om du hittar något botemedel, tack!

2012-01-05 @ 14:59:23
URL: http://leontina.blogg.se/
Postat av: kicki

Tänkte just skriva glaspest, eller svamp som min svärmor sa...vi har det också på en del glas men tack och lov har det gått bra med de riktigt gamla...

Ha nu en fortsatt fin helg, ledigheten är snart slut...kramen

2012-01-05 @ 16:17:55
URL: http://blogg.vf.se/kicki
Postat av: Veiken

MIna glas fixade sig i diskmaskinen. Kanske det inte var riktig glaspest då...

2012-01-05 @ 18:17:14
URL: http://www.veiken.se/
Postat av: Sylvia

Jag säger som Veiken!

Kör mina glas både de fina och de lite sämre i diskmaskinen och noga med att fylla på glansmedel och de blir lika skinande klara igen. Kan det kanske bero på hur kalkrikt vattnen är där man bor?

2012-01-06 @ 15:20:46
URL: http://cobra38.wordpress.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback