Enkelt om LCHF

Trevligt hade vi igår kväll med R och M från landskapet Dalsland ;-) . Vi har inte setts på ett tag så det var en hel del att berätta från respektive hemorter och familjer.

Vi pratade lite LCHF också eftersom gästerna  använder  den kosten, ibland strikt, ibland mindre strikt, men de har gjort det över en längre tidsperiod och kunde dela med sig av erfarenheter.

Jag kommer inte att bli fanatiker när det gäller någon mat men jag kan bara konstatera att det för min del finns klara fördelar med LCHF  och det handlar i inte i första hand om viktminskning fast jag har gått ner 3 kilo på lika många veckor. Det handlar om att må väldigt bra; god och djup sömn, energi, stabilt gott humör, extremt själsligt lugn.

Jag mår inte dåligt annars heller, tvärtom så känner jag mig för det mesta god och glad. Men det här är snäppet bättre. Om jag någonsin drabbades av  depression så skulle jag testa LCHF, det ger ett märkligt välbefinnade, både fysiskt och psykiskt. Och det skiljer sig väl den här kosten från andra viktminskningsmetoder, där man blir mer hungrig och grinig kanske. Och hungern blir verkligen liten med LCHF.

En kollega till mig berättade att hon kör LCHF under veckorna men  mer kolhydrater under helgerna. Det kanske är en variant.

Om jag väljer att fortsätta med LCHF så kommer jag i alla fall att kolla mina kolesterolvärden regelbundet. De har legat på mycket bra nivå tidigare och jag vill ha dem där.

Att starta upp med LCHF är nog svårt för människor som är vana att belöna sig själva med godis och god mat. Och det är ganska många tror jag. Det kan vara ett inlärt beteende från tidig barndom. Som förälder är det lättvindigt att stoppa något gott i munnen på ett ledset barn. Och så sitter detta inprogrammerat i barnet även i vuxen ålder. Det hjälper att äta om jag är ledsen eller något är motigt eller som belöning om jag gjort någon prestation.

Men det går att lägga upp ett förråd med "belöningsmat" som är LCHF också. Viktigt är nog att det finns lätt tillgängligt i början, så att det går att stoppa i munnen direkt.

Sen efter de första  LCHF- dagar när värsta sötsuget och den vanliga  hungern är över, så är det lättare att styra ätandet mer rationellt.

Under länken nedan finns lite enkelt om LCHF
http://www.expressen.se/halsa/1.2690094/anna-hallens-guide-till-lchf

Det är fler än jag som uppskattar just att sömnen blivit djup och bra ser jag. Den effekten hade jag inte hört talas om så den överraskade. Detta med hårda och blanka naglar vid sockerfrihet var också oväntat, fast det är ju helt betydelselöst för mig.
http://www.expressen.se/halsa/1.2691791/andreas-karlsson-33-nu-vaknar-jag-utvilad

http://www.expressen.se/halsa/1.2691916/bli-fit-med-fett

Om jag har tur så kanske LCHF kan hjälpa mig att komma över mina matintoleranser. Värt ett försök.

Bilderna från söndagspromenaden upp till bortom Lintjärn lägger jag ut i morgon och då skriver jag också om hur vi i dagligt tal benämner de olika ställena efter vägen.

Kommentarer
Postat av: Znogge

Jag är inte helt fanatisk men tycker det fungerar bra. Så här långt i alla fall...

Postat av: Selma

Kanske vore det nåt att prova.

2012-01-30 @ 07:34:31
URL: http://frunatmaken.wordpress.com
Postat av: Gunnar

Jag tror att den dieten fungerar men jag tvekar för egen del. För mig handlar det framförallt om att skippa kaffebröd, godis läsk etc. Det var svårare att låta bli kaffebrödet när jag jobbade på kommunen. Där utsätts man för sådana frestelser varje dag ha,ha.

2012-01-30 @ 14:34:09
URL: http://gunnardeckare.wordpress.com/
Postat av: TT

Dottern vill prova och jag får nog hänga med känns det som.

2012-01-30 @ 23:03:56
URL: http://tyratok.blogg.se/
Postat av: Herta

Tror man skall vara hyffsat frisk för att prova möjligen vällevnadsdiabetes men det har inte jag.

2012-02-03 @ 21:54:19
URL: http://www.hertabloggen.blogg.se.

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback