Lars Lerins museum i Karlstad i söndags

Till slut blev det klart i alla fall; Lars Lerins museum i Karlstad. Kommunen köpte in gamla anrika lokalen för  restaurang Sandgrund och byggde om till ett museum för den uppskattade värmlandskonstnären Lars Lerin.  Han får hyra lokalen till ett pris som är högst 20 procent av biljettintäkterna. Tidigare fanns hans museum på Laxholmen i Munkfors som var hans boendeort under många år. Men han ville flytta samlingarna i samband med att han själv valde att bo utanför Karlstad.
 
Det här arrangemanget överklagades till förvaltningsdomstolen som gynnande av enskild näringsidkare eller nåt sånt, men blev alltså godkänt till slut.
http://www.dn.se/kultur-noje/konst-form/lars-lerin-museet-inte-olagligt 
Det har varit en god tillströmning av besökare på museet sedan det öppnade och det var många  nu också när vi var där i går, söndag. Utställningslokalen fungerar bra för sitt ändamål, den är ljus, luftig och rymlig, tar inget fokus från konsten som den ska visa upp. Utställda nu fanns en hel del fina exempel från tidigare produktioner i akvarell av Lars, bl.a. bilden längst upp här från en stad. Den visar tydligt det som är Lars signum i bildskapandet; det mörka ljuset. Sen fanns en hel del nyproduktion med fokus på djur, särskilt fåglar, exempel bilden i mitten. Längst ner är mina favvobilder den här gången. Fin utställning, värd att ses!
 
I museet fanns nu också en utställning av Helena Blomqvist och jag gillar den, men vi svepte förbi den rätt snabbt för det var bilder som vi såg tidigare i somras på fotografiska museet i Stockholm. Helena gör fotografiska bilder i grönaktigt skimmer, med motiv som hon bygger upp, nästan som en teaterscen. Det som avbildas är ofta sagoinspirerat med grupper av djur och barn.

Kommentarer
Postat av: Veiken

Det ser verkligen fint ut. Jag gillar att besöka museum med olika inriktningar!

Postat av: Lennart Carlstedt

Verkligenroligt att denna fantastiska konstnär fått ett eget museum. Hans Sommarprogram var mycket härvärt.

2012-08-06 @ 22:47:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback